Astazi, 5 august 2024, Ministrul Energiei - Sebastian Burduja, a efectuat o vizita de lucru la Hidrocentrala Portile de Fier I, una dintre cele mai importante unitati de productie de energie electrica din Romania.
Ministrul Energiei a fost insotit de Karoly Borbely - CEO Hidroelectrica si de managerul de sucursala, Dragos Novac. Karoly Borbely a prezentat principalele proiecte de investitii in curs, precum si perspectivele de dezvoltare ale companiei. Discutiile s-au axat pe importanta mentinerii unui sistem energetic robust si durabil, pe rolul hidroenergiei in asigurarea securitatii energetice a tarii precum si contributia Hidroelectrica la tranzitia productiei de electricitate catre surse regenerabile.
Oficialitatile au vizitat hidrocentrala si au discutat despre proiectele de modernizare aflate in desfasurare, menite sa creasca eficienta operationala si sa reduca impactul asupra mediului. De asemenea, s-a discutat despre planurile de extindere a capacitatilor de productie prin utilizarea celor mai noi tehnologii in domeniul energiei regenerabile.
Sebastian Burduja - Ministrul Energiei a declarat: "Portile de Fier I este un pilon al sistemului nostru energetic, iar investitiile continue in modernizarea acestei infrastructuri sunt esentiale pentru a asigura stabilitatea si eficienta productiei de energie electrica. Hidroelectrica ramane un partener strategic in atingerea obiectivelor Romaniei de producere a energiei sigure, verzi, la un pret competitiv.
Am abordat subiectul Djerdap 3, o posibila centrala cu acumulare prin pompaj, aflata pe teritoriul Serbiei, acum la un nivel de studiu de pre-fezabilitate. Partea sarba a lucrat cu compania americana Bechtel, care a prezentat date preliminare referitoare la investitie si un posibil impact asupra productiei de energie de la Portile de Fier I si II. Suntem foarte atenti la aceste planuri investitionale pentru ca sub nicio forma nu vrem sa aiba de suferit potentialul de exploatare a hidrocentralelor existente pe Dunare. Fiind o hidrocentrala cu acumulare prin pompaj, intelegem importanta ei, rolul ei in asigurarea unor servicii de sistem, de echilibrare, dar – inca o data — nu vom face niciun compromis de la productia de energie electrica de la Portile de Fier I si II"
Karoly Borbely - CEO Hidroelectrica, a subliniat: "Suntem onorati de parteneriatul cu autoritatile guvernamentale si mandri de contributia semnificativa a societatii noastre la mixul energetic al Romaniei. Avem planuri mari de investitii in modernizarea si diversificarea capacitatilor de productie, cu un accent puternic pe sustenabilitate si inovatie.
Compania noastra a alocat pe urmatorii 4 ani un buget de 1,4 miliarde de euro pentru investitii in modernizare, retehnologizare si achizitii.
Am dublat bugetele de mentenanta pentru fiecare centrala hidroelectrica, dar stiti foarte bine ca sunt proceduri si termene legale de achizitie, sunt multe provocari, insa cautam sa gasim solutii impreuna cu intreaga echipa de la Hidroelectrica.
Anul acesta am marit foarte mult ritmul investitiilor in toata compania. Am aprobat documentatia tehnica si in curand va iesi pe SEAP pentru transformatoarele necesare la Portile de Fier. Valoarea de achizitie a transformatoarelor de mare putere la Portile de Fier este de 119 milioane lei, documentatia pentru aceasta achizitie fiind deja finalizata, urmand licitatia si implementarea pana in anul 2028. Suntem in curs de finalizare cu lucrarile la butucul hidroagregatului aflat la Resita si avem ca termen 14 februarie 2025 pentru a da in functiune HA1.”
Hidrocentrala Portile de Fier I, inaugurata in 1972, este una dintre cele mai mari constructii hidrotehnice de pe fluviul Dunarea, cu o putere instalata de 1.166,4 MW si o capacitate de productie anuala de aproximativ 5,4 TWh. Aceasta include o baraj cu o lungime de 1.278 metri si 12 turbine Kaplan (6 dintre acestea fiind operate de Hidroelectrica), fiind un element esential in sistemul energetic al Romaniei si contribuind semnificativ la productia de energie electrica si la gestionarea apelor fluviale. In anul mediu hidrologic, centrala hidroenergetica Portile de Fier I asigura cca. 10% din necesarul de consum national.
Biroul de presa al Hidroelectrica