Sucursala Hidrocentrale Bistrita

Management si istoric

Management

Vasile STAHIE - Manager Sucursala
Claudia - Elena CRETU - Director Economic Sucursala
Mircea RADU - Inginer Sef Uzina de Hidrocentrale - UHE Bacau
Constantin Romica GRIGORIU – Inginer Sef Uzina de Hidrocentrale - UHE Dimitrie Leonida

Istoric

Sucursala Hidrocentrale Bistrita administreaza amenajarile hidroenergetice din zona Moldovei si se desfasoara pe raza judetelor Neamt, Bacau, Suceava, Botosani, Iasi si Vrancea, in principal pe raurile Bistrita, Siret, Uz si Prut si inseamna pentru Hidroelectrica peste 10% din puterea instalata (682,8 MW).
Amenajarile componente insumeaza un numar de 29 centrale hidroelectrice, microhidrocentrale si centrale hidroelectrice de mica putere, 66 grupuri energetice cu o energie medie de proiect de peste 1700 GWh.

Obiectivul de referinta al sucursalei considerat punctul de inceput al hidroenergeticii romanesti este amenajarea Bicaz – Stejaru, respectiv barajul Izvoru Muntelui – hidrocentrala Dimitrie Leonida, amenajare inceputa la mijlocul secolului trecut si finalizata in 1960 si care a schimbat in totalitate geografia locurilor.

Bicazul, prima mare realizare hidroenergetica din Romania, denumita si „Scoala hidroenergeticii romanesti”, a fost o adevarata scoala pentru specialistii hidroenergeticieni care, mai apoi, au facut posibile celelalte mari constructii de pe Arges, Lotru si Dunare.

Barajul Izvoru Muntelui-Bicaz este primul baraj de greutate de pe raurile interioare ale Romaniei care a stavilit apele Bistritei. Este un baraj din beton cu o inaltime de 127 m si lungimea la coronament de 435 m. Pentru realizarea barajului au fost necesari 1.650.000 mc de beton si beton armat.

Lacul de acumulare are un volum total de 1.230 milioane mc, o suprafata de 310 ha si o lungime de 35 km.

Centrala hidroelectrica Dimitrie Leonida

Centrala hidroelectrica “Dimitrie Leonida”, pusa in functiune in anul 1960, este cel mai important obiectiv aflat in administrarea sucursalei.

In centrala de tip semiaerian sunt amplasate cele 6 turbine Francis verticale: 4 avand putere de 27,5 MW si 2 cu o putere de 50 MW.

Apele Bistritei strabat apoi amenajarile de la Pangarati (23 MW), Vaduri (44 MW) si Piatra Neamt (11 MW).

In aval, apele parasesc albia veche fiind canalizate in ceea ce este cunoscut sub denumirea de „salba de lumini a Bistritei”, 9 hidrocentrale pe sectorul Piatra Neamt–Bacau: Vanatori (14 MW), Roznov (14 MW) unde, functioneaza si astazi prima turbina de fabricatie romaneasca, Zanesti (14 MW), Costisa (14 MW), Buhusi (11 MW), Racova (23 MW), Garleni (23 MW), Lilieci (23 MW) si Bacau (30 MW). Toate aceste centrale sunt echipate cu turbine Kaplan.

Alte obiective hidroenergetice

In 1978 s-a finalizat pe Prut centrala Stanca - Costesti, hidrocentrala construita si exploatata in colaborare cu fosta Uniune Sovietica (putere 15 MW pentru partea romana), cu un lac de acumulare de 1.400 milioane mc si o suprafata de 5.900 ha, pana in prezent fiind cea mai mare acumulare din tara.

Amenajarea raului Siret s-a desfasurat in prima etapa prin hidrocentralele de mica putere Bucecea (1,2 MW), Rogojesti (3,2 MW) si Poiana Uzului (Uz) si hidrocentralele Galbeni (29.5 MW), Racaciuni (45 MW) si Beresti (43.5 MW).
A urmat apoi realizarea hidrocentralelor Calimanesti (1993/40 MW) si Movileni (2008/33,9 MW) cu baraje ce acumuleaza volume de apa de 38,8 milioane mc, respectiv 103,6 si 12 milioane mc.
Toate asigura producerea de energie electrica, regularizarea raului, irigatiile si alimentarea cu apa a localitatilor riverane si completeaza zestrea energetica a sucursalei.
Lacurile Izvoru Muntelui, Pangarati, Vaduri, Lilieci, Bacau, Galbeni, Racaciuni si Beresti aflate in administrarea sucursalei au fost stabilite prin hotarare de guvern ca arii naturale protejate.
 
Prezentul si viitorul hidroamenajarilor sucursalei este consolidat prin proiectele noi de dezvoltare/retehnologizare:

Amenajarea hidroenergetica de la Poiana Teiului (2003) amonte de Bicaz si A.H.E. Movileni (2008/33,9 MW) si nu in ultimul rand proiectul de mare anvergura retehnologizarea hidrocentralei Dimitrie Leonida, proiect ce se desfasoara pe o perioada de 7 ani.

Contact

Sucursala Hidrocentrale Bistrita
Str. Locotenent Draghiescu, nr. 13
610125 Piatra Neamt, judetul Neamt
Tel.: +40 233 207103; Fax: +40 233 213830
e-mail: shbistrita@hidroelectrica.ro

Abonati-va la newsletter