Sucursala Hidrocentrale Sebes

Management si istoric

Management

Ovidiu-Nicolae SPATARI – Manager Sucursala
Camelia Elena DOBRA – Director Economic Sucursala
/ - Inginer Sef Uzina de Hidrocentrale - UHE Sibiu

Istoric

Primii pasi in producerea de energie electrica plecand de la forta apelor au fost facuti in 1894, cand a aparut o prima microhidrocentrala (170 kW), urmata in 1905 de o alta cu o putere de 520 kW. Aceasta din urma asigura energia electrica necesara pentru iluminarea orasului Sebes si a localitatilor invecinate.

Ideea utilizarii intensive a potentialului hidroenergetic al raului Sebes isi are originea in lucrarile profesorului Dorin Pavel, cel care este considerat parintele hidroenergeticii romanesti, un fiu al acestor locuri. El a efectuat primul studiu si a elaborat planurile schemei de amenajare a raului in 1927, dar abia in 1971 s-a pus piatra de temelie a amenajarii complexe a raului Sebes.

In 1972, prin ordinul MEE nr. 238, s-a infiintat Exploatarea de Centrale Hidroelectrice Sebes, subordonata la ICH Cluj. Noua ani mai tarziu, in 1980, a fost pusa in functiune centrala subterana Gilceag, cu 150 MW instalati. Apoi investitiile au continuat cu centralele Petresti (1983), Sugag (1984) si in cele din urma centrala Sasciori (1987). În luna februarie 1990, în in urma unui ordin al MEE a luat fiinta Filiala Electrocentrale Sebes, devenita in 1998 Sucursala Hidrocentrale Sebes, parte componenta a Hidroelectrica.
In anul 2003, sucursala a pus in functiune Statia de pompare Gilceag, iar in anul 2009 au intrat in exploatare doua microhidrocentrale, Cugir si Obrejii de Capalna.

Si in zona Sibiului exista o traditie indelungata in producerea energiei electrice folosind forta apei. O dovada a preocuparii sibienilor pentru inovatie in domeniul energetic o reprezinta turbinele vechi de peste 100 de ani, dar inca functionale, din centralele construite in Amenajarea Hidroenergetica a raului Sadu.
 
Un eveniment care a marcat istoria energeticii romanesti este punerea in functiune la 16 decembrie 1896, sub supravegherea lui Oskar von Miller - proiectant si constructor de centrale electrice, originar din Munchen, a Centralei de la Sadu I (1,7 MW), una dintre cele mai vechi centrale producatoare de curent electric din tara si din Europa.

Curentul electric produs in aceasta prima centrala combinata - hidro si termo, era transmis prin prima linie electrica romaneasca de transport spre localitatile Sadu, Sibiu si Cisnadie.
In 1907, sub conducerea aceluiasi inginer, a fost pusa in functiune centrala de la Sadu II (1,5 MW), care a crescut productia de energie electrica, permitand modernizarea zonei (extinderea iluminatului public si punerea in functiune a tramvaiului electric in Sibiu, dezvoltarea industriei de postav la Cisnadie, electrificarea localitatilor din jurul Sibiului s.a.)

O jumatate de secol mai tarziu, in anul 1955 pe valea Sadului a fost pusa in functiune o alta centrala hidro - CHE Sadu V, cu o putere instalata de 15,2 MW, alimentata din acumularea Negovanu, acumulare realizata prin construirea primului baraj modern arcuit din Romania.

Obiective Hidroenergetice

Investitiile ulterioare in domeniul energetic au insemnat construirea pe raul Cibin a centralelor Cibin (1981) si Gura Raului (1989), dar mai ales amenajarea raului Olt (aprobata prin Decretul Consiliului de Stat nr. 454/05.12.1983), pe sectorul Fagaras - Avrig construindu-se 5 hidrocentrale de 14,2 MW, la Voila (1989), Vistea (1989), Arpasu (1991) Scoreiu (1992) si Avrig (1996). Pe raul Tarlung au fost construite in perioada 1990 – 1998 centralele hidroelectrice de mica putere Tarlung I, Tarlung III si Tarlung IV.

In anul 2002 Uzina Hidrocentrale Sibiu, apartinand S.H. Ramnicu Valcea, a devenit Sucursala Hidrocentrale Sibiu valorificand potentialul hidroenergetic de pe sectorul amenajat al raului Olt intre Fagaras – Cornetu si al afluentilor din bazinele Olt Superior si Olt Defileu din judetele Brasov, Sibiu si Valcea.

In urma reorganizarii Hidroelectrica, incepand cu data de 29.05.2013, Sucursala Hidrocentrale Sibiu a devenit Uzina Hidroelectrica Sibiu, parte componenta a Sucursalei Hidrocentrale Sebes.

In prezent Sucursala Hidrocentrale Sebes are in exploatare 11 centrale hidroelectrice, 22 de  CHEMP si MHC si o statie de pompare.

Sucursala Hidrocentrale Sebes continua sa se dezvolte, prin derularea de proiecte noi, cum ar fi constructia de hidrocentrale pe raul Olt, la Fagaras, Lotrioara, Caineni si Racovita, dar si retehnologizarea centralelor aflate in administrarea sucursalei. 

Amenajarea complexa a raului Sebes include patru hidrocentrale dispuse in cascada, o statie de pompare si doua microhidrocentrale.

Primul si cel mai mare dintre lacurile ce formeaza cascada amenajata pe cursul raului Sebes este lacul Oasa. Acesta concentreaza apele Sebesului si ale altor cursuri de apa din zona prin intermediul unor captari secundare. La nivelul normal de retentie (1255 mdM), lacul Oasa are un volum de 136 mililioane mc si o suprafata de 454 ha. Barajul, inalt de 91 m, este realizat din anrocamente.

Centrala subterana Gilceag, pusa in functiune in anul 1980, valorifica potentialul energetic inmagazinat in lacul Oasa. Dotata cu doua hidrogeneratoare verticale antrenate de turbine Francis, centrala are o putere instalata de 150 MW.

Barajul Tau, o constructie din beton in dublu arc avand inaltimea de de 78 m, permite acumularea unui volum de 21 milioane mc de apa, care este apoi transformata in energie electrica prin intermediul generatoarelor din hidrocentrala Sugag (150 MW).

Acumularea Obrejii de Capalna are rolul de a asigura debitul necesar, atat pentru producerea de energie electrica in centrala Sasciori (42 MW), cat si pentru alimentarea cu apa a judetului Alba.

Centrala Petresti, situata in corpul barajului cu acelasi nume, este echipata cu doua agregate tip bulb si un microhidroagregat, puterea instalata fiind de 4,25 MW.

In 2003 s-a pus in functiune Statia de pompare Gilceag care, cu ajutorul a doua pompe de 10 MW, transfera apa acumulata in lacul Cugir, in conducta fortata a hidrocentralei Gilceag si apoi in lacul Oasa, cu scopul de a suplimenta energia produsa in Amenajarea Hidroenergetica Sebes.

In 2008 si 2009 au fost puse in functiune doua microhidrocentrale de 0,14 MW respectiv 0,108 MW la Obrejii de Capalna si Cugir.

Uzina Hidrocentrale Sibiu

Uzina Hidrocentrale Sibiu administreaza 7 hidrocentrale si 19 centrale hidroelectrice de mica putere si microhidrocentrale, insumand un numar de 52 hidroagregate, care au o putere instalata de 135.337 MW. Productia de energie in anul mediu hidrologic este de 374,216 GWh.

Prin amenajarea raului Olt s-a asigurat si regularizarea debitelor, reducand considerabil riscul de inundatii.

Amenajarea Hidroenergetica Olt Superior, pe sectorul Fagaras - Avrig

Amenajarea cuprinde 6 centrale pe firul apei din care 5 sunt in exploatare (Voila, Vistea, Arpasu, Scoreiu, Avrig) iar una este in constructie (Fagaras – Hoghiz). Lacurile de acumulare aferente centralelor au o capacitate mica de retentie, asigurand numai regularizari zilnice ale debitelor afluente.

Amenajarea Hidroenergetica Olt Defileu , pe sectorul Avrig- Cornetu

Schema de amenajare aprobata prevede realizarea a cinci trepte de cadere in amenajarile Racovita, Lotrioara, Caineni, Robesti si Cornetu. Cele cinci trepte se dezvolta pe o lungime de 55 km din cursul raului Olt si prelucreaza o cadere de 61,50 m.

Amenajarea hidroenergetica a raului Sadu, are in componenta sa Barajul Negovanu, construit in 1955 si lacul de acumulare cu acelasi nume cu un volum de 6,3 milioane mc, precum si o serie de centrale cu o deosebita valoare istorica. Centralele hidroelectrice de mica putere Sadu I (1,7 MW) si Sadu II (1,5 MW), puse in functiune in 1896, respectiv in anul 1907, au deschis calea unor noi realizari energetice: hidrocentrala Sadu V (15,4 MW, intrata in functiune in 1955) si microhidrocentrala Sadu-sat (0,18 MW, finalizata in 1986).

Amenajarea hidroenergetica a raului Cibin include centralele hidroelectrice de mica putere Cibin (3,7 MW) si Gura Raului (2,5 MW)

Amenajarea hidroenergetica a raului Tarlung este alcatuita din lacul de acumulare Sacele si centralele Tarlung I (0,73 MW), Tarlung III (1,2 MW) si Tarlung IV (1,2 MW)


Contact

Sucursala Hidrocentrale Sebes
Str. Alunului, nr.9
515800 Sebes, judetul Alba
Tel.: +40 258 806400; Fax: +40 258 732647
E-mail: shsebes@hidroelectrica.ro
 
Uzina Hidroelectrica Sibiu
Str. Rahova nr.45
550345, Sibiu, judetul Sibiu
Tel.: +40 269 202303; Fax: +40 269 244135
e-mail: uhe.sibiu@hidroelectrica.ro
 
 

Abonati-va la newsletter