Profil
Hidroelectrica este lider in productia de energie electrica si principalul furnizor de servicii tehnologice necesare in Sistemul Energetic National, fiind o companie vitala pentru un sector strategic cu implicatii in siguranta nationala.
Infiintata in anul 2000, Hidroelectrica a reusit sa se impuna pe Piata de Energie din Romania datorita experientei, credibilitatii si flexibilitatii sale, fiind in prezent principalul producator si furnizor de energie din Romania cat si principalul furnizor de servicii tehnologice de sistem.
Cu o productie in an mediu hidrologic de peste 17 TWh generata in sucursale amplasate strategic pe teritoriul tarii, Hidroelectrica furnizeaza cca. 30% din productia totala a tarii, in functie de hidraulicitatea anului, in timp ce media volumului serviciilor de sistem din ultimii 10 ani este de cca. 70% din totalul serviciului de reglaj secundar, cca. 84% din serviciul de rezerva tertiara rapida si 100% din serviciul de asigurare a energiei reactive debitata sau absorbita din retea in banda secundara de reglaj a tensiunii, din necesarul Sistemului Energetic National.
Hidroelectrica, prin puternica sa cultura organizationala, urmareste sa isi consolideze pozitia de lider pe Piata de Energie din Romania printr-o dezvoltare optima a capacitatilor de productie, precum si sa devina un jucator important al Pietei Regionale de Energie in perspectiva.
Despre Hidroelectrica
Societatea este administrata in prezent in sistem dualist, de catre un Directorat sub supravegherea unui Consiliu de Supraveghere.
La 31.12.2021, Hidroelectrica a inregistrat un profit net de 3.020 milioane lei raportat la o cifra de afaceri de 6.501 milioane lei.
Anul 2021 se poate caracteriza ca fiind anul extremelor pe de-o parte iar pe de alta anul in care trenduri importante in economia mondiala au ajuns la un final si chiar s-au inversat.
Astfel, ca urmare a crizei economice provocate de pandemie, ca multe alte sectoare ale economiei mondiale, sectorul energetic se confrunta cu o reasezare masiva. Aceasta a fost anticipata de politicile UE (green deal) care ne-au inscris pe un drum cu sens unic –acela al decarbonizarii economiilor tarilor UE.
Este de remarcat performanta Romaniei care in prezent are o pondere a energiei regenerabile in total productie enrgie peste media Uniunii. In timp ce ponderea energiei regenerabile in total productie UE este de 35%, Romania are o pondere a energiei regenerabile de cca 44%.
In anul 2021, Hidroelectrica a platit actionarilor dividende in valoare de 2.286 milioane lei.
Numarul efectiv de personal la 31.12.2021 era de 3.381 salariati.
La 31.12.2021, productia de 16,9 TWh a fost obtinuta in cele 187 capacitati in exploatare, avand o putere totala de 6.372 MW.
Intr-o lume in care energia este principalul motor al dezvoltarii, Hidroelectrica raspunde provocarilor pe care le presupune interconectarea pietelor la nivel regional si european, prin permanenta orientare spre calitate si inovatie, prin optimizarea unui management strategic care sa conduca la dezvoltarea durabila a societatii, utilizarea eficienta a resurselor hidroenergetice in vederea maximizarii productiei si mentinerea unui nivel ridicat al profitului, prin asigurarea unei disponibilitati ridicate a capacitatilor de producere a energiei electrice, in conditiile functionarii in siguranta a instalatiilor si echipamentelor din amenajarile hidroenergetice ale Hidroelectrica si prin accelerarea procesului de listare la bursa a Hidroelectrica, respectand principiile de guvernanta corporativa.