Sucursala Hidrocentrale Ramnicu Valcea

Management si istoric

Management

Constantin TIRSI – Manager Sucursala
Simona Maria DAMU – Director Economic Sucursala
Gheorghe PARASCHIV - Inginer Sef Uzina de Hidrocentrale - UHE Dorin Pavel
Marin DIACONESCU – Inginer Sef Uzina de Hidrocentrale - UHE Slatina

Istoric

Sucursala Hidrocentrale Ramnicu Valcea a luat fiinta in anul 1969 sub numele de Intreprinderea de Centrale Hidroelectrice Ramnicu Valcea, avand in administrare 6 hidrocentrale cu o putere totala instalata de 274,35 MW, amplasate pe raul Arges, dar si obiective in curs de executie situate pe raurile Olt si Lotru. 

  
Datorita dezvoltarii rapide a obiectivelor energetice in cele trei bazine hidrografice si complexitatii acestora, prin reorganizarea activitatii, in anul 1976, sucursala a preluat in exploatare doar amenajarile raurilor Olt si Lotru.
 
Din anul 2013, Sucursala Hidrocentrale Ramnicu Valcea administreaza hidrocentralele amplasate pe raul Lotru, sectorul mijlociu al raului Olt (Cornetu–Dragasani) si pe sectorul Olt Inferior (Strejesti-Izbiceni).

Sucursala are astazi in administrare 23 hidrocentrale (57 hidroagregate), 3 statii de pompaj hidroenergetic (7 grupuri de pompaj) si o microhidrocentrala (2 hidroagregate). Puterea totala instalata este de 1523,9 MW, din care 643 MW in amenajarea Lotru, 500,1 MW in amenajarea Olt Mijlociu, 379 MW in amenajarea Olt Inferior si 1,8 MW in microhidrocentrale. Productia anuala de energie electrica de proiect este de 3721.320 GWh.

Amenajarea hidroenergetica a raului Lotru

Raul Lotru izvoraste din lacul de origine glaciara Galcescu din Muntii Parang si este principalul afluent al Oltului, avand o lungime de 76 km si un bazin hidrografic cu o suprafata de 1024 kmp.
Amenajarea potentialului hidroenergetic al raului Lotru s-a realizat intre anii 1965–1985 si are o importanta deosebita deoarece prin cei 160 de kilometri de galerii de aductiune si printr-un sistem complex de captari si derivatii concentreaza debitele din bazinele limitrofe intr-o singura acumulare, Vidra.
Potentialul mediu anual al bazinului Lotru este de 1.243 GWh, valorificarea energetica a debitelor acumulate in lacul Vidra realizandu-se in trei trepte de cadere situate intre cotele 1289 m si 300 m, in centralele Ciunget, Malaia si Bradisor.
Principalele elemente ale amenajarii hidroenergetice Lotru sunt:
- 3 hidrocentrale (Ciunget, Malaia, Bradisor) cu o putere instalata totala de 643 MW;
- 3 statii de pompaj energetic (Petrimanu, Jidoaia, Lotru-Aval) cu o putere instalata totala de 61,5 MW;
- 7 baraje, dintre care 5 baraje din beton în arc (Petrimanu, Galbenu, Jidoaia, Lotru-Aval, Bradisor) cu inaltimi cuprinse intre 42 si 62 m, un baraj de anrocamente (Vidra) si un baraj din materiale locale (Malaia);
- 82 captari secundare cu o retea de galerii de 160 km.

 
Amenajarea hidroenergetica a raului Olt-sector mijlociu

Prin lungime (670 km) si prin suprafata de 24.010 kmp a bazinului sau hidrografic, amplasat in interiorul arcului carpatic si pe versantul sudic al Carpatilor Meridionali, Oltul este unul din principalele rauri ale tarii.

Potentialul hidroenergetic al raului Olt este evaluat la 1867 MW, ceea ce reprezinta 17% din potentialul raurilor interioare. Debitul instalat in hidrocentrale creste pe masura ce raul isi croieste drum de la izvoare, din inaltul culmilor alpine ale Muntilor Hasmasul Mare, spre varsarea in Dunare, ajungand pe sectorul mijlociu la 330 mc/s.

Amenajarea hidroenergetica a Oltului a inceput in anul 1969, prin construirea hidrocentralei Ramnicu Valcea. Pe sectorul mijlociu al Oltului sunt amplasate 12 hidrocentrale tip centrala-baraj echipate cu turbine Kaplan (Cornetu, Gura Lotrului, Turnu, Calimanesti, Daesti, Ramnicu Valcea, Raureni, Govora, Babeni, Ionesti, Zavideni, Dragasani), o microhidrocentrala si 4 statii de pompaj in spatele digului, avand o putere totala instalata de 501,9 MW si o productie de energie electrica de proiect de 1475,32 GWh/an.
 

Uzina Hidroelectrica Slatina

Incepand cu luna iunie 2013, Sucursala Hidrocentrale Slatina, in urma reorganizarii Hidroelectrica, a devenit Uzina Hidroelectrica Slatina, componenta in cadrul Sucursalei Hidrocentrale Ramnicu Valcea.

Uzina Hidroelectrica Slatina exploateaza potentialul hidroenergetic al raului Olt-sector inferior, lungimea sectorului amenajat fiind de 116,7 km, cu o cadere bruta între prima si ultima centrala a cascadei de 109,50 m si o lungime totala a digurilor ce insumeaza 200,458 km, dezvoltate pe ambele maluri ale Oltului Inferior.

Pe sectorul inferior al Oltului sunt amplasate 8 hidrocentrale din care 2 hidrocentrale echipate cu turbine Kaplan (Strejesti si Arcesti) si o hidrocentrale echipata cu 2 turbine Bulb (Slatina). Celelalte cinci hidrocentrale de pe Oltul Inferior (Ipotesti, Draganesti, Frunzaru, Rusanesti si Izbiceni) sunt identice din punct de vedere constructiv, fiind echipate fiecare cu cate patru hidroagregate tip Bulb reversibil de 13,25 MW si au fost prevazute, prin schemele de amenajare, cu ecluze care in prezent sunt in stadiu de conservare.
Cele 8 hidrocentrale din administrarea Uzinei Hidroelectrice Slatina au o putere totala instalata de 379 MW si o productie de energie electrica de proiect de 889 GWh/an.

Contact

Sucursala Hidrocentrale Ramnicu Valcea
Str. Decebal, nr.11
240265 Ramnicu Valcea, judetul Valcea
Tel.: +40 250 805109; Fax: +40 250 735232
E-mail: shvalcea@hidroelectrica.ro

Uzina  Hidrelectrica Slatina
Str. Tudor Vladimirescu, nr. 158
230087 Slatina, judetul Olt
Tel.: +40 249 507069; Fax: +40 249 436892
E-mail: uhe.slatina@hidroelectrica.ro
 

Abonati-va la newsletter