28-10-2020

Hidroelectrica a lansat licitatia pentru repararea disipatorului de la Portile de Fier I

In data de 28.10.2020, Hidroelectrica a lansat in sistemul electronic de achizitii publice (SEAP), licitatia deschisa pentru realizarea lucrarilor de proiectare si executie pentru investitia ”Masuri de protectie suplimentara a disipatorului barajului deversor Portile de Fier I”. Contractul - de tip ”la cheie”, este estimat la valoarea de 58,14 milioane lei fara TVA, iar termenul limita pentru depunerea ofertelor este de 7 decembrie a.c.

Situat in aval de baraj, disipatorul de la Portile de Fier I este o parte de constructie deosebit de importanta in ceea ce priveste siguranta obiectivului de pe Dunare. Din punct de vedere tehnic, realizarea proiectului este indispensabila in prevenirea riscului de aparitie a unor deteriorari suplimentare ale pintenului disipatorului, cu  implicatii in afectarea  sistemului de galerii al barajului deversor.

Albia Dunarii a suferit modificari morfologice pe anumite zone, asa cum au aratat masuratorile efectuate de-a lungul timpului. Necesitatea remedierii constructiilor, aflate in exploatare de peste 48 de ani, a fost stabilita in Comisia mixta romano-sarba de catre cei doi parteneri care opereaza in comun SHEN Portile de Fier I. Partile au decis ca realizarea proiectului sa fie facuta de catre fiecare beneficiar pe zona sa de responsabilitate” - a declarat Bogdan Badea, presedintele directoratului Hidroelectrica. Doresc sa remarc colaborarea fructuoasa cu partenerul sarb si deschiderea catre dialog si solutii a acestuia, care confirma - o data in plus, atat prietenia dintre cele doua natiuni cat si pastrarea peste ani a angajamentelor asumate in derularea proiectelor comune.”

”Apreciez ca lucrarile scoase astazi la licitatie sunt absolut necesare si au o complexitate deosebita: executia presupune utilizarea unor instalatii speciale, cum ar fi platforma autoridicatoare, precum si implicarea unei forte de munca specializate, in care ponderea scafandrilor constructori este semnificativa” – a precizat Bogdan Badea, presedintele directoratului Hidroelectrica. ”Ne dorim ca lucrarile de la Portile de Fier I sa fie finalizate in termen de cel mult trei ani de la semnarea contractului cu castigatorul procedurii de achizitie, contribuind astfel la cresterea gradului de siguranta a  celui mai important obiectiv din portofoliul societatii noastre”.

Tipurile principale de lucrari ce urmeaza a fi realizate se refera la curatarea subacvatica si pregatirea fundatiilor, realizarea ecranului din coloane forate, realizarea unui ecran continuu cu elemente din otel, montajul structurii metalice orizontale, lucrari de betonarea intre ecranul continuu si disipatorul barajului. Proiectul urmeaza sa fie executat ”pe apa si sub apa”, si implica, intre altele: transport pe apa, operatiuni de incarcare-descarcare de materiale de constructie, foraj pe apa de diametru mare, lucrari de turnari de beton sub apa, lucrari de scafandrerie, executie confectii metalice si montaj sub apa.

De asemenea, serviciile si lucrarile care fac obiectul acestui contract presupun activitati de project management constand in coordonarea lucrarilor, serviciilor, activitatilor de procurare, transport, livrare, executie, testare, verificare si receptii, astfel incat sa poata fi livrat un proiect „la cheie”, cu respectarea tuturor cerintelor de calitate, sanatate si securitate in munca si protectia mediului, asa cum decurg din cerintele nationale si europene.

Hidroelectrica este lider in productia de energie electrica si principalul furnizor de servicii tehnologice necesare in Sistemul Energetic National si este o companie vitala pentru un sector strategic, cu implicatii in siguranta nationala. Hidroelectrica are in exploatare un numar de 209 centrale hidroelectrice cu o putere instalata totalizand 6.482 MW.

Biroul de presa al Hidroelectrica

Abonati-va la newsletter