14-02-2024

Hidroelectrica finalizeaza modernizarea a 10 statii electrice de 110kV din SH Hateg

Astazi, 14 februarie, Hidroelectrica marcheaza finalizarea cu succes a procesului de modernizare a 10 statii electrice de 110kV din SH Hateg. Investitia - in valoare de 12.509.233 lei (fara TVA), a fost realizata de catre contractor intr-un interval de 21 de luni si a presupus ample lucrari la statiile aferente CHE Clopotiva, CHE Ostrovu Mic, CHE Ostrovu Mare, CHE Cirnesti I, CHE Cirnesti II, CHE Paclisa, CHE Totesti I, CHE Totesti II, CHE Hateg si CHE Orlea.

Statiile electrice de 110 kV fac parte din Amenajarea Hidroenergetica Raul Mare Aval si au fost puse in functiune intre 1986 si 1992, avand rolul de a evacua energia electrica produsa de mai multe centrale hidroelectrice. De-a lungul timpului, echipamentele acestora au devenit invechite, generand costuri semnificative de mentenanta si intarzieri in functionarea centralelor hidroelectrice asociate.

Modernizarea statiilor s-a realizat in etape, grupate pe cascade, pentru a minimiza indisponibilitatea CHE si pentru a evita pierderile de energie. Lucrarile au fost finalizate in luna decembrie a anului 2023, iar receptia punerii in functiune a celor zece statii este programata pentru 14 februarie 2024, dupa efectuarea probelor de 72 de ore.

Credem cu tarie ca inovarea si schimbarea sunt cheile transformarii organizationale. Modernizarea aduce beneficii semnificative, reprezentand nu doar o imbunatatire, ci si o schimbare radicala de abordare. Prin cresterea automatizarii, imbunatatirea sigurantei si disponibilitatii statiilor electrice, eficientizare si reducerea costurilor de mentenanta, ne concentram pe o transformare completa. Digitalizarea proceselor este esentiala in aceasta evolutie, iar acest proiect reprezinta o contributie semnificativa la eficienta operationala si durabilitatea infrastructurii energetice a tarii. In Hidroelectrica, suntem dedicati schimbarii pentru un viitor mai sustenabil si eficient." - Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica

Modernizarea aduce beneficii semnificative, inclusiv cresterea gradului de automatizare, siguranta si disponibilitate a statiilor electrice, eficientizare, reducerea costurilor de mentenanta si digitalizarea proceselor. Proiectul reprezinta o contributie semnificativa la eficienta operationala si durabilitatea infrastructurii energetice a tarii.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania si furnizeaza servicii tehnologice esentiale pentru Sistemul Energetic National. Compania, cruciala pentru un sector strategic, cu implicatii in siguranta nationala, opereaza 187 centrale cu o capacitate hidroenergetica de 6,3 GW si – in plus, detine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalata de 108 MW.

 

Biroul de presa al Hidroelectrica

Abonati-va la newsletter