07-02-2020

Hidroelectrica modernizeaza hidroagregatul nr. 2 CHE Daesti

Hidroelectrica a semnat in aceasta saptamana contractul de modernizarea a hidroagregatului 2 (HA2)  al Centralei Hidroelectrice Daesti, aflata pe cursul mijlociu al Raului Olt, in judetul Valcea. Lucrarile, in valoare de 24.851.428 lei, vor fi realizate de Hidroserv.

Hidroagregatul 2 CHE Daesti, actualmente in exploatare, este de conceptie autohtona si a fost dat in folosinta in anul 1976, acumuland pana in prezent peste 176.000 de ore de functionare. Uzura tehnica acumulata pe parcursul celor 44 de ani de viata a hidroagregatului impune realizarea de lucrari de modernizare astfel incat HA2 sa poata intra intr-un nou ciclu de functionare.

CHE Daesti este echipata cu  doua hidroagregate avand turbine verticale Kaplan cuplate  cu  generatoare sincrone si are o putere instalata de 37,8 MW (2 x 18,9). Productia medie anuala de energie a CHE Daesti este de 107 GWh.

In cadrul acestul contract, Hidroserv va realiza lucrari ample de modernizare la turbina hidraulica, hidrogenerator, instalatii auxiliare, panouri servicii proprii, automatizare si monitorizare.

”Hidroelectrica isi continua si in anul 2020 programele de modernizare a centralelor hidroelectrice aflate in exploatare. Acesta este un punct foarte important din strategia noastra, pentru ca, alaturi de dezvoltarea afacerilor, ne dorim securizarea obiectivelor din portofoliu. Am schimbat politica firmei inclusiv pe aceasta zona, astfel ca modernizarile aflate in plan se vor face cu echipamente similare sau compatibile pentru diverse obiective, astfel incat sa scada costurile de mentenanta si sa fie asigurata interoperablitatea. Acelasi lucru ne dorim sa facem si la Daesti, cu HA2, care trebuie sa fie similar cu HA1, hidroagregat modernizat deja” – a afirmat dl Bogdan Badea, presedintele directoratului Hidroelectrica. Referindu-se la prestatorul lucrarilor, dl Bogdan Badea a adaugat: ”Alaturi de contractul de mentenanta in valoare de peste 711 milioane de lei pentru o perioada de patru ani,  pe care l-am semnat in decembrie 2019 cu Hidroserv, ne bucuram sa putem directiona catre aceasta companie indispensabila noua si lucrari de modernizare. Face parte din efortul nostru de a pastra si consolida echipa de specialisti a acestei societati si de a accelera procesul de iesire din insolventa a Hidroserv.”

Biroul de presa al Hidroelectrica

Abonati-va la newsletter