09-07-2024

Pas important pentru modernizarea infrastructurii hidroenergetice a Romaniei. Investitie de peste 188 de milioane de euro pentru retehnologizarea Amenajarii Hidroenergetice Vidraru

Bucuresti, 9 iulie 2024 – Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica verde din Romania, a semnat astazi ordinul de incepere a lucrarilor de retehnologizare a AHE Vidraru, un proiect de importanta strategica pentru Sistemul Energetic National (SEN). Ceremonia de semnare a avut loc la CHE Vidraru, un simbol al ingineriei romanesti si al excelentei tehnologice.

Contractul, adjudecat de Asocierea formata din Electromontaj, Koncar – Engineering Co. Ltd. si Butan Grup, are o valoare de 188.382.021 euro. Aceasta investitie majora va aduce tehnologii de ultima generatie si solutii inovatoare pentru modernizarea si optimizarea functionarii CHE Vidraru, contribuind semnificativ la stabilitatea si eficienta retelei energetice nationale.

Obiectivele retehnologizarii sunt: cresterea puterii active a fiecarui hidroagregat de la 55 MW la minim 58,8 MW, cu mentinerea debitului maxim evacuat de 22,5 mc/s pe agregat (respectiv 90 mc/s total centrala); cresterea randamentelor hidroagregatelor si implicit a randamentului global al amenajarii; cresterea performantelor si rentabilitatii investitiei peste nivelul initial; cresterea fiabilitatii, a disponibilitatii si a sigurantei in exploatare pentru toate echipamentele si instalatiile Amenajarii, dar si asigurarea volumului si a calitatii serviciilor de sistem furnizate de CHE; introducerea unui sistem care sa permita monitorizarea si comanda centralizata din DHA/DEN, realizandu-se astfel premisele flexibilitatii monitorizarii functionarii CHE; pregatirea echipamentelor si instalatiilor din CHE Vidraru si de la celelalte obiecte ale amenajarii pentru un nou ciclu de functionare.

In cadrul evenimentului au participat reprezentanti de rang inalt ai Guvernului: Prim-ministrul Marcel Ciolacu si Ministrul Energiei Sebastian Burduja, Excelenta sa – Marija Kapitanovic – Ambasaborul Croatiei in Romania. Hidroelectrica a fost reprezentata de Karoly Borbely, CEO, impreuna cu ceilalti membri ai Directoratului, la eveniment fiind prezenti si membri ai echipei care a gestionat proiectul precum si contractorii Electromontaj.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu si Ministrul Energiei Sebastian Burduja au subliniat importanta acestui proiect pentru viitorul energetic al Romaniei si si-au exprimat sprijinul pentru initiativele care promoveaza sustenabilitatea si eficienta energetica.

Privim cu totii acest baraj impresionant. Va marturisesc ca simt o uriasa mandrie fata de trecut si o incredere totala fata de viitor. Privesc cu incredere in viitor pentru ca niciodata in istoria sa moderna Romania nu a investit si construit intr-un ritm mai sustinut ca acum. Sunt zeci de miliarde de euro investiti in tot ce inseamna infrastructuri critice - transport, energie, sanatate, IT, iar investitia de azi, de peste 200 mil de euro este unul dintre obiectivele esentiale pentru sistemul nostru energetic. Aceasta investitie ne va permite sa modernizam aceasta capodopera a ingineriei romanesti. Sunt convins ca daca investitia din 1966 a fost amortizata in 28 de ani, cea semnata astazi va fi recuperata in cativa ani. /.../ Asigur Hidroelectrica de tot sprijinul Guvernului Romaniei, sustinem orice investitie majora in energie curata, pentru ca este cea mai buna investitie in viitorul acestei tari”, a declarat premierul Romaniei, Marcel Ciolacu.

Retehnologizarea CHE Vidraru va creste capacitatea de productie a energiei regenerabile si va avea un impact pozitiv asupra intregului sistem energetic national. Cel mai important, de aceasta investitie vom beneficia noi, toti cetatenii, precum si mediul de afaceri din Romania, prin acces la energie sigura, la un pret corect si cat mai verde”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

"Este o onoare sa anunt ca, dupa 12 ani, semnam primul contract de retehnologizare la o centrala de productie a energiei electrice. Derularea acestui contract va fi o provocare pentru toti. Succesul listarii este o dovada a progresului Hidroelectrica. Cel mai important obiectiv al mandatului meu este dezvoltarea proiectelor de investitii in activele core ale business-ul companiei, astfel extinzand semnificativ durata de viata a echipamentelor pentru productia de energie verde. Lucrarile de retehnologizare vor dura sapte ani, timp in care ne propunem sa atingem performante deosebite. Va asigur de implicarea mea si a colegilor mei. [...] Dupa 58 de ani de functionare a uneia dintre principalele centrale hidroelectrice care contribuie semnificativ la echilibrarea sistemului energetic national, acest proiect marcheaza un nou capitol de dezvoltare si inovatie. Este o responsabilitate pe care ne-o asumam cu determinare, intr-o perioada in care productia de regenerabile aduce provocari. Ne bucuram sa colaboram cu Electromontaj, liderul consortiului si va invit pe toti sa celebram acest moment." a declarat Karoly Borbely, CEO al Hidroelectrica.

Hidrocentrala Vidraru, inaugurata pe 9 decembrie 1966, utilizeaza potentialul hidroenergetic al raului Arges pe un sector de 28 km si are o capacitate instalata de 220 MW, contribuind anual cu aproximativ 400 GWh la productia de energie electrica. Barajul Vidraru, la momentul inaugurarii, a fost al cincilea ca marime in Europa si al noualea in lume.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie electrica verde din Romania si furnizeaza servicii tehnologice pentru SEN. Compania, esentiala pentru un sector strategic cu implicatii in siguranta nationala, opereaza 187 de centrale cu o capacitate hidroenergetica de 6,3 GW si detine un parc eolian la Crucea cu o putere instalata de 108 MW. De asemenea, compania detine o cota de 13,09% din piata de furnizare. Hidroelectrica este dedicata inovarii si sustenabilitatii, urmarind constant sa imbunatateasca eficienta operationala si impactul asupra mediului.

 

Biroul de Presa al Hidroelectrica

Abonati-va la newsletter