02-07-2024

Hidroelectrica anunta atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru

Hidroelectrica a atribuit contractul pentru retehnologizarea Amenajarii Hidroenergetice Vidraru, una dintre cele mai importante si strategice investitii in infrastructura energetica din Romania. Contractul, estimat initial la 188.716.632 euro, a fost adjudecat de Asocierea formata din Electromontaj (lider de asociere), Koncar – Engineering Co. Ltd. for Production and Services si Butan Grup (subcontractant) cu valoarea de 188.382.020,89 euro.

AHE Vidraru este unul dintre cele mai emblematice obiective hidroenergetice din Romania, iar centrala, cu o putere instalata de 220 MW, joaca un rol deosebit de important pentru sistemul energetic national (SEN), deoarece participa si la reglajul putere-frecventa, asigurand totodata servicii de sistem. Hidrocentrala Vidraru, pusa in functiune pe 9 decembrie 1966, utilizeaza potentialul hidroenergetic al Argesului pe un sector de 28 km lungime, intre Cumpana si Oiesti, valorificand o cadere totala de apa de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezinta volumul util.

Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurarii, al cincilea in Europa si al noualea in lume intre constructiile similare. Amenajarea asigura o productie anuala de energie electrica de circa 400 GWh.

Károly Borbély, CEO Hidroelectrica, a declarat: „Atribuirea acestui contract reprezinta un pas important pentru modernizarea si eficientizarea infrastructurii hidroenergetice a companiei. Retehnologizarea Vidraru va asigura nu doar o capacitate crescuta de productie a energiei regenerabile, dar si un impact pozitiv asupra stabilitatii retelei energetice nationale. Suntem increzatori ca parteneriatul cu Electromontaj si asociatii sai va aduce rezultate remarcabile. Aceasta investitie majora subliniaza angajamentul Hidroelectrica de a moderniza si optimiza capacitatile sale de productie, asigurand astfel o contributie semnificativa la obiectivele nationale si europene de energie regenerabila si sustenabilitate.”

La randul sau, Bogdan Badea, director de investitii al Hidroelectrica, a subliniat: ”Succesul pe care il marcam vine ca rezultat al unei analize de profunzime a pietei care a permis intelegerea cauzelor care au blocat anterior investitiile majore la Vidrau. Am actualizat indicatorii la valorile corecte, am ascultat si am inteles provocarile ridicate pentru eventualii contractanti de un proiect de asemenea anvergura si am flexibilizat anumiti parametri astfel incat demersul sa devina realizabil.

Proiectul de retehnologizare a Vidraru este unul complex si ambitios, implicand tehnologii de ultima generatie si solutii inovatoare. Asteptam cu nerabdare sa incepem lucrarile si sa vedem impactul pozitiv pe termen lung asupra productiei de energie si asupra mediului inconjurator. Multumim echipei noastre si partenerilor pentru eforturile depuse pana acum si suntem pregatiti sa ducem acest proiect la bun sfarsit”.

Reamintim ca, pana la procedura actuala, Hidroelectrica a realizat - incepand cu anul 2016, alte cinci procese de  achizitie pentru retehnologizarea centralei hidroelectrice Vidraru, cauza principala a neatribuirii acestora fiind constituita de neconformitatea ofertelor primite cu cerintele caietului de sarcini.

 

Despre Hidroelectrica:

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania si furnizeaza servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic National. Compania,  esentiala pentru un sector strategic, cu implicatii in siguranta nationala, opereaza 187 centrale cu o capacitate hidroenergetica de 6,3 GW si – in plus, detine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalata de 108 MW. De asemenea, compania detine o cota de 13,09% din piata de furnizare. Hidroelectrica este dedicata inovarii si sustenabilitatii, urmarind constant sa imbunatateasca eficienta operationala si impactul asupra mediului.

 

Biroul de Presa al Hidroelectrica

Abonati-va la newsletter