18-04-2024

Hidroelectrica si Masdar semneaza pentru extinderea scopului acordului de colaborare

O delegatie a Hidroelectrica, condusa de Karoly Borbely, Presedinte al Directoratului societatii, participa la vizita de lucru in Emiratele Arabe Unite, care are loc in perioada 17-19 aprilie 2024. Aceasta deplasare face parte din cea de-a doua etapa a turneului in statele din Golf, pe care il efectueaza Prim-ministrul Marcel Ciolacu in intervalul 16-19 aprilie 2024.

La vizita de lucru in Golful Persic participa, de asemenea, o delegatie guvernamentala romana formata din ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul de Externe, Luminita Odobescu, ministrul Economiei, Radu Oprea, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Digitalizarii, Bogdan Ivan, presedintele ANCOM, Valeriu Zgonea, presedintele ANSVSA, Alexandru Bociu, presedintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, si directorul Portului Constanta, Mihai Teodorescu.

In contextul acestei vizite, Hidroelectrica si Masdar au agreat sa extinda scopul societatii mixte (JVC) ce urmeaza a fi infiintata astfel incat acesta sa includa realizarea de proiecte solare fotovoltaice on-shore si flotante, precum si implementarea de sisteme de stocare a energiei in baterii, in conditii de exclusivitate tehnologica, pentru o perioada de 3 ani.

In ceea ce priveste colaborarea exclusiva, aceasta poate fi prelungita pentru o perioada suplimentara de inca 3 ani, in conditiile in care societatea mixta a propus pe parcursul primei perioade de 3 ani spre aprobare Board-ului, pentru faza FID, investitii cumulative de 2.000 de MW (proiecte greenfield sau brownfield) si partile au agreat conditiile extinderii exclusivitatii pentru o noua perioada. De asemenea, partile au fost de acord ca prin intermediul JVC pot explora oportunitati de business si in alte tehnologii (eoliene onshore si pe off-shore) sau in alte zone geografice (in afara Romaniei, de ex.), deciziile in acest sens urmand a fi luate pentru fiecare caz in parte. Documentul este semnat sub rezerva obtinerii aprobarilor interne ulterioare din partea ambelor companii, Hidroelectrica si Masdar, pe textul final al Acordului Actionarilor (Shareholder Agreement - SHA), care vor include si aceste propuneri.

Domnul Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica, a dorit sa sublinieze importanta economica a consolidarii relatiilor dintre Romania si Emiratele Arabe Unite, in special in domeniul energetic: "Vizita in Emiratele Arabe Unite reprezinta o oportunitate extrem de importanta pentru promovarea cooperarii economice si a investitiilor intre cele doua tari. Semnarea actului de extindere a acordului de anul trecut cu Masdar demonstreaza angajamentul nostru comun pentru promovarea sustenabilitatii si a diversificarii sursei de energie in Romania. Suntem hotarati sa continuam si sa consolidam colaborarea cu Masdar pentru dezvoltarea de proiecte in domeniul energiei regenerabile in tara noastra. In aceste momente ne focusam pe finalizarea negocierilor pentru Acordul Actionarilor (Shareholder Agreement –SHA) la societatea mixta ce urmeaza a fi infiintata de cei doi parteneri, Hidro si Masdar, in cote egale. Ne-am propus ca prima investitie realizata de noua societate sa fie un proiect pilot de montare de panouri fotovoltaice plutitoare pe sapte lacuri de acumulare de pe Oltul mijlociu si Inferior, a declarat Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.

Reamintim ca Hidroelectrica a semnat in martie anul trecut un acord cu Masdar pentru dezvoltarea de proiecte in domeniul energiei regenerabile in Romania. Controlat de Abu Dhabi National Oil Company, Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA) si Mubadala Investment Company, Masdar este unul dintre liderii mondiali in dezvoltarea si investitiile in proiecte de energie regenerabila. Compania a investit peste 20 de miliarde de dolari in capacitati regenerabile la nivel global, cu o putere instalata de aproape 15.000 MW, in operare si in dezvoltare.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania si furnizeaza servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic National. Compania, esentiala pentru un sector strategic, cu implicatii in siguranta nationala, opereaza 187 centrale cu o capacitate hidroenergetica de 6,3 GW si – in plus, detine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalata de 108 MW. De asemenea, compania detine o cota de 13.09% din piata de furnizare.

 

Biroul de presa al Hidroelectrica

Abonati-va la newsletter