Hidroelectrica a publicat astazi la Bursa de Valori Bucuresti raportul privind rezultatele operationale ale Grupului pentru primul trimestru al anului 2024. Documentul este bazat pe situatiile financiare interimare consolidate simplificate neauditate intocmite in conformitate cu IAS 34 Raportarea Financiara Interimara adoptat de Uniunea Europeana si elaborat conform prevederilor Legii nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, republicata, respectiv ale Regulamentului nr. 5/2018 emis de Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Conform datelor prezentate in raport, in primele trei luni din acest an productia de energie electrica a inregistrat o scadere moderata de 3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a unei hidrologii mai scazute decat in anul 2023. De asemenea, veniturile Grupului au inregistrat o reducere de 22% comparativ cu primul trimestru al anului 2023, in linie cu previziunile bugetare, in mare parte din cauza presiunilor asupra preturilor de vanzare a energiei electrice atat pe piata locala, cat si pe cea europeana interconectata, ca urmare a unui sezon de iarna moderat la nivelul intregii regiuni.
In ciuda acestor provocari, marja operationala a Grupului a fost de 59%, in scadere cu 2% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce marja neta a scazut la 52%, cu 1% fata de perioada similara a anul anterior. Profitul net al Grupului a inregistrat o scadere de 23%, de la 1.723 milioane RON in primul trimestru al anului 2023 la 1.326 milioane RON in primul trimestru al anului 2024. De asemenea, rezultatul pe actiune a inregistrat o scadere de 23%, de la 3,84 RON/actiune la 31 martie 2023 la 2,95 RON/actiune in primul trimestru al anului 2024.
”Rezultatele pentru primul trimestru al anului 2024 reflecta mediul de piata dificil si presiunile asupra preturilor la energia electrica. Cu toate acestea, suntem angajati sa gestionam eficient aceste provocari si sa ne mentinem pe drumul stabilit in cadrul Planului de Administrare - a declarat Karoly Borbely, CEO-ul Hidroelectrica.
In primul trimestru al anului 2024, ne-am concentrat pe identificarea, analiza si documentarea oportunitatilor de dezvoltare oferite de piata, in paralel cu implementarea unor procese de eficientizare a activitatii din cadrul companiei. De asemenea, ne-am concentrat pe mentinerea si dezvoltarea portofoliului actual de afaceri al Hidroelectrica si integrare in cadrul Grupului a activelor UCM Resita, asigurandu-ne ca ne pastram statutul asumat, acela de companie 100% verde.”
Reamintim ca Hidroelectrica a debutat pe 12 iulie 2023 pe Piata Reglementata a BVB si a intrat la tranzactionare sub simbolul H2O, oferta publica initiala a Hidroelectrica fiind cea mai mare oferta din Europa si a treia cea mai mare din lume luand in calcul IPO-urile realizate in 2023.
In perioada imediat urmatoare ofertei publice, Hidroelectrica a fost inclusa in indicii internationali MSCI si FTSE Russell, pe baza unor mecanisme rapide de includere specifice IPO-urilor, datorita dimensiunii semnificative a companiei.
Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania si furnizeaza servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic National. Compania, esentiala pentru un sector strategic, cu implicatii in siguranta nationala, opereaza 187 centrale cu o capacitate hidroenergetica de 6,3 GW si – in plus, detine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalata de 108 MW. De asemenea, compania detine – conform ultimelor date oficiale, o cota de 12,81% din piata de furnizare.
Biroul de presa al Hidroelectrica