24-03-2020

Primul hidroagregat complet retehnologizat la CHE Dimitrie Leonida (Stejaru)

Hidroelectrica a finalizat procesul de retehnologizare a hidroagregatului (HA) nr. 6 de la CHE Dimitrie Leonida (Stejaru). Avand la acest moment o putere instalata de 60,14 MVA si o putere maximă disponibila la cupla turbinei de 55 048,8 kW (55,05 MW), grupul generator complet retehnologizat este primul predat pentru operarea comerciala din cele sase hidroagregate de la Stejaru. HA6 intra, odata cu finalizarea lucrarilor, intr-un nou ciclu de viata, beneficiind totodata, de o crestere a puterii de la 50 la 55 MW.

Probele efectuate certifica faptul că agregatul functioneaza la parametrii proiectati, insa probe de performanta vor continua pe parcursul intreg anului 2020, in paralel cu exploatarea comerciala.

Pentru retehnologizarea CHE Dimitrie Leonida – Stejaru s-a semnat in anul 2015 contractul de lucrari nr.1008/2015 intre SPEEH Hidroelectrica SA si Asocierea Romelectro SA & Litostroj Power doo Slovenia. Contractul, de tip EPC (Engineering, procurement, construction and commissioning) include retehnologizarea tuturor instalatiilor si echipamentelor din perimetrul de exploatare Stejaru, respectiv: casa vanelor fluture si conductele fortate, centrala si statiile exterioare din nodul de sistem de 220kV/110kV. Costul total de realizare a lucrarilor la cheie este de cca. 75 milioane de Euro.

Valoarea totală a investitiei acoperind hidroagregatul, instalatiile sale auxiliare si instalatiile de racordare pana in punctul de conectare la Sistemul Energetic National este de 9,977 mii euro. Este o lucrare importanta nu doar pentru Hidroelecrica, ci si pentru SEN. Este nevoie să continuam investitiile, sa ne securizam obiectivele din portofoliu si sa introducem agregatele intr-un nou ciclu de viata si de exploatare comerciala. Ne-am propus ca Hidroelectrica sa dea un exemplu de perseverenta in ceea ce priveste activitatea de investitii, modernizare si retehnologizare” - a declarat Bogdan Badea, presedintele directoratului Hidroelectrica. ”In acest spirit, ne dorim ca lucrarile la hidroagregatul 5, urmatorul pe lista de retehnologizare de la Stejaru, să fie facute intr-un ritm alert.”

Reamintim că Centrala hidroelectrica Stejaru (redenumita prin Ordinul nr. 443/11.04.1990 C.H.E.Dimitrie Leonida), este principala centrala din schema hidroelectrica a raului Bistrita.  Centrala dispune de 6 hidroagregate de tip Franscis puse in functiune in perioada 1960-1962, cu o putere instalata de 210 MW  (4x 27,5MW+ 2x50MW). Energia medie de proiect este de 434,5 GWh/an (394 GWh/an initial, suplimentati in 1970 cu 40,5GWh/an la punerea in functiune a captarii secundare Tasca).

Biroul de presa al Hidroelectrica

Abonati-va la newsletter