Hidroelectrica ia act cu surprindere de suspiciunile exprimate in spatiul public de Consiliul Concurentei in legatura cu modul de actiune al societatii pe piata producerii si comercializarii de energie electrica din Romania. De asemenea, privim cu ingrijorare faptul ca, la nivel declarativ, concluziile unei investigatii in derulare, aflata in stadiu incipient, au fost ante-pronuntate.
Pentru eliminarea acuzatiilor de posibil abuz de pozitie dominanta al companiei, Hidroelectrica a pus deja, si este dispusa in continuare sa puna la dispozitia oricaror institutii si organisme competente toate documentele necesare pentru clarificarea comportamentului societatii. Compania respecta principiul transparentei in relatia cu autoritatile si solicita la randul sau un tratament similar si corectitudine.
Subliniem si cu aceasta ocazie ca strategia Hidroelectrica presupune contractarea pe termen lung: peste 80% din energia vanduta de societate este destinata indeplinirii acestui tip de contracte. Mai mult, Hidroelectrica actioneaza cu prioritate pe pietele cu grad predictibil mare si evita, pe cat posibil, tranzactiile pe pietele cu volatilitate ridicata.
Societatea respecta principiile de comportament de piata consacrate prin Legea 123/2012, a energiei electrice si gazelor naturale: tranzactionare transparenta, concurentiala si nediscriminatorie. Astfel, desi Piata pentru Ziua Urmatoare este considerata ”de referinta” in acceptiunea Consiliului Concurentei, ea prezinta pentru Hidroelectrica un interes marginal: in anul 2017 societatea a tranzactionat pe PZU 6% din totalul productiei de energie, iar in anul 2018 procentul a fost de 8%. Relevant este in acest context si faptul ca Hidroelectrica a avut anul trecut o cota de 3.5% din totalul volumelor tranzactionate pe PZU, si de 5.2% in primul semestru al anului curent. Pozitia dominanta presupune, in definitia data de Comisia Europeana, ca ”o intreprindere care detine o cota importanta dintr-o anumita piata sa se comporte in sensul ingradirii concurentei pe acea piata. De asemenea, pozitia dominanta este considerata comportament anticoncurential atunci cand intreprinderea se foloseste de pozitia sa in mod abuziv pentru a elimina concurenta.”, ori Hidroelectrica nu se gaseste intr-o astfel de situatie. Fluctuatiile de pret de pe piete reflecta deficitul sau surplusul de energie electrica dintr-o anumita perioada.
Dorim sa subliniem faptul ca Hidroelectrica isi asigura strategic rezervele de apa pentru contractele aflate in derulare si serviciile de sistem licitate, si - mai mult, se afla la dispozitia Operatorului National de Transport Transelectrica, apelarile in piata de echilibrare in cazul dezechilibrelor produse de ceilalti participanti la piata facandu-se exclusiv prin DEN.