17-06-2021

Modernizare echipamente Portile de Fier I

Astazi, 17 iunie 2021, Hidroelectrica a semnat contractul de achizitie sectoriala avand ca obiect ”Modernizarea instalatiilor electrice aferente echipamentelor hidromecanice si instalatia de actionare hidraulica aferenta barajului deversor Portile de Fier I”. Lucrarea, estimata initial de Hidroelectrica la 65.236.791 lei fara TVA, a fost atribuita asocierii dintre DSD Noell GmbH (Leader) si UTI Facility Management la valoarea de 57.145.610,00 lei fara TVA, ca urmare a parcurgerii unei proceduri de achizitie publica in cadrul careia entitatea castigatoare a concurat cu Romelectro.

”Contractul continua seria investitiilor majore de la Portile de Fier, dupa modernizarea sistemelor SCADA din camerele de comanda ale centralelor PF I si II - investitie de cca 3,14 milioane lei, modernizare sistem de Monitorizare si Diagnoza  CHE Portile de Fier I - investitie de cca. 10 milioane lei aflata in derulare, si demararea lucrarilor de protectie suplimentara la disipatorul de la PF I,  investitie estimata, de asemenea, la 58 milioane de lei.

Lucrarile angajate astazi sunt de importanta structurala pentru obiectivul Hidroelectrica Portile de Fier I si vin sa rezolve problema uzurii fizice si morale a unor componente ale barajului deversor si nu numai. Se va proceda la inlocuirea acelor instalatii cu durata de viata depasita, unele aflate in uz de peste 50 de ani, cu echipamente moderne, care sa inglobeze cele mai noi tehnologii si care sa permita automatizarea functionarii, monitorizare si control electronic, informatizare” – a declarat Bogdan Badea, Presedintele directoratului Hidroelectrica. Vorbim de realizarea unor lucrari ample si dificile, la finalul carora dorim sa obtinem, intrarea intr-un nou ciclu de viata si exploatare a echipamentelor, concomitent cu obtinerea unui plus major in ceea ce priveste siguranta in funtionare a echipamentelor.

Modernizarea instalatiilor electrice aferente echipamentelor hidromecanice si instalatiei de actionare hidraulica aferenta barajului deversor Portile de Fier I presupune prestarea de servicii de proiectare, instalatii de actionare hidromecanice, echipamente electrice, sisteme de automatizare si integrare in SCADA, constructii, instalatii aferente acestora si arhitectura. De asemenea serviciile care fac obiectul contractului de modernizare implica activitati de project management constand in coordonarea lucrarilor, serviciilor, activitatilor de achizitie/fabricare/procurare, livrare, testare, verificare, punere in functiune in vederea realizarii unui Proiect de retehnologizare/modernizare „la cheie”, cu respectarea tuturor cerintelor de calitate, sanatate si securitate in munca si protectia mediului ce decurg din cerintele nationale si ale Uniunii Europene.

Reamintim ca Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania si principalul furnizor de servicii tehnologice necesare in Sistemul Energetic National, fiind o companie vitala pentru un sector strategic, cu implicatii in siguranta nationala. Hidroelectrica are un numar de 187 capacitati in exploatare cu o putere instalata totalizand 6.372 MW. Acestora li se adauga parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalata de 108 MW.

Biroul de presa al Hidroelectrica

Abonati-va la newsletter