03-04-2024

Vizita de lucru la santierul exploatarii hidroenergetice de la Rastolita, judetul Mures

Ieri, 2 aprilie 2024, dl Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, a vizitat santierul exploatarii hidroenergetice de la Rastolita, din judetul Mures, pentru a vedea stadiul lucrarilor efectuate de Hidroelectrica. Acesta a fost insotit de Directorul de Investitii al companiei producatoare si furnizoare de electricitate, dl Bogdan Badea, care a profitat de ocazie pentru a sublinia importanta lucrarilor atat pentru Hidroelectrica, cat si pentru sistemul energetic al Romaniei: ”Amenajarea hidroenergetica Rastolita este un obiectiv de investitii de interes national. Acesta valorifica potentialul hidraulic al afluentilor de dreapta ai raului Mures, pe sectorul Lunca Bradului - Rastolita – Bistra si – prin punerea in exploatare poate avea contributii semificative atat pentru producerea de energie, cat mai ales pentru echilibrarea sistemului energetic. Pe fondul cresterii ponderii energiilor regenerabile in mix, si anticipand cresterea viitoare a investitiilor in acest sector, este nevoie de exploatarea fiecarui megawatt disponibil pe parte de echilibrare.”

In cadrul vizitei, ministrul Mircea Fechet a subliniat importanta tot mai crescuta a tehnologiilor de producere a energiei din surse regenerabile, evidentiind contributia acestui proiect la reducerea emisiilor de dioxid de carbon si implicit la combaterea poluarii. Acesta a tinut sa sublinieze faptul ca barajul de la Rastolita se impune ca un element vital pentru dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apa potabila a localitatilor situate pe culoarul Muresului, dar si pentru regularizarea debitelor de apa in perioadele secetoase si controlul viiturilor in perioadele cu precipitatii. De asemenea, Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor a tinut sa precizeze ca este in procedura de emitere a actului de reglementare, care va permite finalizarea lucrarilor, subliniind ca acest lucru se va face cu cu respectarea stricta a legislatiei nationale si europene.

Reamintim ca lucrarile la AHA Rastolita sunt finalizate in proportie de peste 90 la suta. Proiectul se afla in derulare la Hidroelectrica de mai multi ani si este rezultatul unei  investitii de peste 200 milioane euro. Odata finalizat, obiectivul va avea o putere instalata de 35,2 MW si o energie medie anuala de 46,3 GWh/an intr-o prima faza, urmand ca in etapa finala sa urce la 117,5 GWh/an, la cota 760 mdM.

Compania Hidroelectrica saluta interesul si sprijinul acordat de catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii hidroenergetice si se angajeaza sa continue colaborarea stransa pentru implementarea acestor initiative de importanta majora pentru viitorul energetic al Romaniei.

 

Biroul de Presa al Hidroelectrica

Abonati-va la newsletter