09-08-2018

Hidroelectrica si autoritatile colaboreaza pentru protectia mediului

Astazi, 9 august, dna Gratiela Gavrilescu, Viceprim-ministru, Ministrul Mediului, si dl Bogdan Badea, Presedintele Directoratului Hidroelectrica, au semnat un protocol de colaborare, al carui scop il reprezinta ”cooperarea in vederea identificarii si aplicarii solutiilor optime pentru accelerarea proceselor dedicate domeniilor protectiei mediului si energiei prin derularea unor proiecte specifice activitatilor de producere a energiei electrice in hidrocentrale, care sa sprijine imbunatatirea conditiilor de mediu, conservarea biodiversitatii si dezoltarea durabila”.

La evenimentul care s-a desfasurat la CHE Dimitrie Leonida (Stejaru, Piatra Neamt) au participat, de asemenea, dl Anton Anton, Ministrul Energiei, dl Ion Asaftei, Vicepresedintele Consiliului Judetean Neamt, dl Robert Szep, Comisarul Sef Adjunct al Garzii de Mediu.

Prin semnarea acestui document se face un pas important catre transparenta, dialog si cooperare intre autoritati centrale si locale, organizatii non-guvernamentale si compania Hidroelectrica in domeniul protectiei mediului, in concordanta cu prevederile Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei si Strategiei Energetice a Romaniei.

Identificarea proiectelor si a surselor de finantare comune deschide calea pentru rezolvarea unor probleme stringente legate de poluarea de pe Raul Bistrita (Baraj Izvorul Muntelui) sau de conservarea bio-diversitatii pe Raul Jiu.

Este vizata cu precadere (fara a se limita doar la aceasta) implementarea unor proiecte LIFE privind cresterea gradului de constientizare cu privire la responsabilitatea gestionarii deseurilor, precum si a unor solutii optime pentru sustinerea comunitatilor biologice de flora si fauna, in armonie cu nevoile economico-sociale ale comunitatilor locale.

Ne bucura faptul ca ne asezam, astazi, la masa cooperarii si a dialogului pro-activ. Ne alaturam, cu intregul angajament, unui grup de lucru la care au aderat sau urmeaza sa adere, de asemenea, reprezentanti ai Ministerului Mediului, ai Ministerului Energiei, ai unor organizatii non-guvernamentale de protectia mediului. Practic, acest efort conjugat ar trebui sa se finalizeze cu elaborarea unor proceduri fundamentate stiintific, care sa ne arate cum pot coexista amenajarile hidroenergetice, cu normele de protectie a mediului. Trebuie sa invatam cu totii, fiecare la randul sau, cum sa ne aliniem noilor cerinte de mediu, avand, totusi, in vedere ca exista niste target-uri europene foarte ambitioase in ceea ce priveste ponderea energiei electrice regenerabile in totalul consumului de energie, cu orizont 2030. Trebuie sa ne pregatim inca de pe acum, pentru ca anii trec repede: pe de o parte avem nevoie de energie electrica, pe de alta parte aceasta trebuie sa fie curata, iar amenajarile hidroenergetice trebuie sa aiba un impact cat mai scazut asupra mediului. – a declarat dl Bogdan Badea, Presedintele Directoratului Hidroelectrica.

Pe modelul unor companii din alte state, cu traditie mai avansata in ceea ce priveste protectia mediului, avem in vedere cateva proiecte pilot referitoare, spre exemplu, la realizarea scarilor de pesti. Vizam, de asemenea, identificarea unor solutii tehnologice de colectare automatizata a deseurilor in zona Barajului Izvorul Muntelui.

Ne preocupa in mod deosebit si modalitatea de stabilire a debitelor de servitute, astfel incat acestea sa permita dezvoltarea in conditii bune a florei si faunei locale, concomitent cu exploatarea optima a amenajarilor hidroenergetice.

Este foarte important pentru noi sa cunoastem felul in care ne vom dezvolta investitiile pe viitor, astfel incat sa inlaturam unele blocaje sau sa evitam producerea altora”, – a tinut sa precizeze dl Bogdan Badea.

Anterior evenimentului de semnare a protocolului, dl Bogdan Badea, Presedintele Directoratului Hidroelectrica, l-a insotit pe Ministrul Energiei, dl Anton Anton, precum si pe reprezentantii presei locale si centrale intr-o vizita la Barajul de la Izvorului Muntelui, pentru a evalua actiunile intreprinse de compania energetica in vederea indepartarii poluarii. De asemenea, delegatia a efectuat o vizita la CHE Stejaru (Dimitrie Leonida), centrala aflata in curs de retehnologizare.

Abonati-va la newsletter