27-07-2018

Hidroelectrica distribuie actionarilor dividendele aferente anului 2017

Astazi, 27 Iulie, Hidroelectrica a distribuit catre actionari 90% din profitul obtinut in anul 2017. Dividendele aferente ultimului exercitiului financiar se ridica la 1,134 mld. lei, din care 0,908 mld. merg catre Statul Roman, reprezentat de Ministerul Energiei, iar 0,226 mld. lei catre actionarul minoritar, Fondul Proprietatea.

Sumele distribuite sunt cu cca. 10% mai mari decat cele aferente exercitiului financiar precedent si se datoreaza rezultatelor istorice obtinute de Hidroelectrica in anul 2017: 3,254 mld lei cifra de afaceri si 1,603 mld. profit net realizat in conditiile unei EBITDA de 69%.

Rezultatele financiare exceptionale ale Hidroelectrica din anul 2017 ne permit sa distribuim catre actionari cea mai mare suma rezultata din dividende, din istoria societatii. Performanta companiei este cu atat mai notabila cu cat a fost obtinuta, asa cum stim, intr-un an cu hidraulicitate scazuta. Punem aceste rezultate pe seama planului eficient de contractare si pe seama intelegerii foarte bune a mecanismelor si modului in care functioneaza piata de energie. Ne preocupa insa sustenabilitatea pe termen lung a succesului de care se bucura compania, astfel ca am inclus in strategie diversificarea afacerilor, cu precadere in zona energiei verzi, fara a pierde insa din vedere si alte oportunitati.

Productia si vanzarile de energie din prima jumatate a lui 2018 ne dau toate motivele sa credem ca anul in curs va fi unul si mai bun pentru societatea noastra – a declarat Bogdan Badea, Presedintele Directoratului Hidroelectrica. Compania a produs 9,345 TWh de la inceputul anului, pana la 30 iunie – cu cca. 20% mai mult fata de perioada similara a lui 2017, cand au fost produsi 7,783 TWh,  astfel ca ne asteptam sa depasim toate recordurile in materie de profitabilitate.

Dincolo de hidraulicitatea mai buna, vad aceste performante ca rezultat al masurilor strategice pe care managementul le-a implementat inca din 2017: a fost optimizata schema de personal, au fost regandite planurile de mentenanta astfel incat sa nu avem capacitati retrase in perioadele de varf.”

Societatea are programate, pentru anul 2018, investitii in valoare de 109 milioane de euro, cele mai consistente din istoria recenta a companiei. In paralel cu acestea, Hidroelectrica intentioneaza sa reia in perioada imediat urmatoare finantarea unora dintre obiectivele cu functiuni complexe viabile din punct de vedere economic, investitii care au fost pana acum blocate.

Biroul de Presa al Hidroelectrica