Schimbarea furnizorului de electricitate presupune întreruperea curentului electric?
Nu, trecerea contractului la Hidroelectrica nu presupune intreruperea alimentarii cu energie electrica. Se schimba doar oferta de energie de care dvs. beneficiati si entitatea emitenta a facturii.
Care este pretul energiei furnizate de Hidroelectrica pentru zona geografica în care locuiesc?
Pretul energiei active pe care Hidroelectrica il oferă clientilor săi este acelasi pe intreg teritoriul Romaniei. Tarifele finale sunt disponibile spre consultare pe site-ul www.hidroelectrica.ro, la adresa:
https://www.hidroelectrica.ro/article/978b5449-841c-8d34-2548-8ea9d20735f9
Care sunt actele necesare pentru migrarea contractului de furnizare la Hidroelectrica? Cui ma pot adresa?
Actele necesare, precum si etapele de parcurs pentru migrarea contractului de furnizare a energiei electrice catre Hidroelectrica le puteti consulta online, pe site-ul www.hidroelectrica.ro, la adresa:
https://www.hidroelectrica.ro/article/978b5449-841c-8d34-2548-8ea9d20735f9
Cat dureaza transferul contractului meu catre Hidroelectrica?
In conformitate cu prevederile Ordinului ANRE nr. 3/2022 - POSF, schimbarea furnizorului de energie electrica dureaza 3 zile lucratoare de la data semnarii contractului de furnizare de ambele parti.
Cum primesc factura de energie de la Hidroelectrica?
Facturile de energie ale Hidroelectrica pot fi primite prin e-mail sau posta, in conformitate cu optiunea dumneavostra din contract
Cum pot plati factura primita de la Hidroelectrica?
Care este scopul conventiei de consum?
Incheierea conventiei de consum intre furnizorul de energie electrica si clientul final este obligatorie, iar datele de consum inscrise in aceasta vor fi transmise Operatorului de Distributie pentru luarea in evidenta.
In cazul in care indexul echipamentului de masurare nu este citit/transmis de catre client, cantitatile de energie electrica din conventie vor fi folosite de catre Operatorul de Distributie pentru determinarea datelor de masurare ce urmeaza a fi transmise furnizorului in vederea facturarii.
Cum se face citirea contorului?
Citirea contorului este realizata periodic de operatorul de distributie (care are obligatia citirii contorului o data la maxim 3 luni) sau prin autocitire, de catre client.
Unde pot comunica indexul autocitit?
Indexul autocitit poate fi comunicat doar in perioada 24-28 a lunii curente la numarul de telefon 0800 800 359 (APEL GRATUIT). Pentru transmiterea indexului veti avea nevoie de codul atribuit locului de consum si pe care il regasiti in factura de energie electrica. Informatii suplimentare puteti obtine prin apelarea serviciului Call Center la numarul de telefon: 021.9834
Indexul autocitit poate fi transmis ,de asemenea, utilizand portalul client, rubrica autocitire SPEEH Hidroelectrica SA
Cum se asigura remedierea in cazul intreruperilor in alimentare, dupa schimbarea furnizorului?
Serviciul de mentenanta a retelelor va fi asigurat in continuare de actualul operator zonal de distributie (pe care il aveti si in acest moment).
Sunt prosumator, care sunt pasii necesari pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare a energiei electrice produse si livrate in retea?
Incheierea contractului de vanzare-cumparare a energiei electrice produse si livrate in retea intre dumneavoastra (prosumatorul/vanzatorul) si noi (furnizorul/cumparatorul) se poate realiza accesand link -ul SPEEH Hidroelectrica SA
Contractul poate fi incheiat doar cu furnizorul cu care aveti deja contract pentru energia pe care o consumati, iar valabilitatea acestuia este cel mult egala cu cea a contractului de consum existent.
Cantitatile lunare prognozate sa fie livrate in retea se stabilesc la semnarea contractului de vanzare-cumparare.
Cum procedez daca am obiectii sau divergente cu privire la contractul de furnizare care mi-a fost propus?
Solutionarea neintelegerilor se efectueaza:
- la nivelul Hidroelectrica, ca urmare a analizarii cererii scrise, depuse in acest sens de catre dumneavoastra, in care se prezinta neintelegerile aparute la incheierea contractului/actului aditional, insotita de documentele pe baza carora va întemeiati sustinerile;
- la nivelul Autoritatii competente (ANRE) prin depunerea de catre Hidroelectrica a procesul-verbal intocmit ca urmare a audierii dumneavoastra si in care se precizeaza punctele nesolutionate si a documentelor justificative.
Pentru depunerea cererii se vor utiliza canalele pentru depunerea solicitarilor pe care le regasiti in pagina principala: https://www.hidroelectrica.ro/article/978b5449-841c-8d34-2548-8ea9d20735f9
Ce este eficienta energetica?
Eficienta energetică inseamna: economisirea energiei, reducerea cheltuielilor, protectia mediului.
Economisirea energiei se poate realiza prin imbunatatirea performantei energetice a cladirilor si a aparaturii electrocasnice, iar protectia mediului se poate realiza prin adoptarea surselor regenerabile de energie (energia eoliană, energia solară, energia hidroelectrică, energia oceanelor, energia geotermală, biomasa și biocombustibilii) acestea constituind alternative la combustibilii fosili si care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Mai multe detalii cu privire la programele referitoare la eficienta energetica puteti obtine accesand:
Guvernul Romaniei
Administrația Fondului pentru Mediu
Daca nu ati gasit raspunsul cautat, va rugam sa consultati: GHID INREGISTRARE SOLICITARI