17-05-2018

Hidroelectrica modernizeaza cinci statii de transformare in judetul Valcea

Hidroelectrica a finalizat in data de 14 Martie a.c. procedura de licitatie deschisa privind atribuirea contractului de modernizare a statiilor de 110 kV CHE Malaia, CHE Calimanesti, CHE Ionesti, CHE Zavideni, CHE Dragasani, apartinand Sucursalei Hidroelectrice Ramnicu Valcea. La procedura de achizitie publica s-au inscris 12 societati, au depus documente in SEAP sase, iar firma cu cea mai avantajoasa oferta a fost SC Prelchim SRL.

Lucrarile, adjudecate la valoarea de 4.416.846 lei, vor fi finantate din surse proprii Hidroelectrica si sunt prevazute in bugetul companiei la capitolul ”Investitii efectuate la imobilizarile corporale existente”.

Contractul - de tip ”la cheie”, semnat deja de Hidroelectrica, prevede derularea de lucrari complexe: inlocuirea de catre prestator a echipamentului primar din statii (transformatoare de tensiune, intrerupatoare, separatoare, descarcatori etc.) in concordanta cu schema actuala, modificarea si inlocuirea tuturor echipamente secundare, reabilitarea si inlocuirea partiala a instalatiei de legare la pamant si a instalatiei de paratrasnet, precum  si reabilitarea cadrelor, riglelor si stalpilor statiei.

Lucrarile vor fi efectuate in doua etape: proiectarea si pregatirea executiei serviciilor de modernizare, in maximum 6 luni, urmate de etapa de executie propriu-zisa a reparatiilor si modernizarilor statiilor.

”Statiile CHE Malaia, CHE Calimanesti, CHE Ionesti, CHE Zavideni si CHE Dragasani sunt in functiune de 35 de ani, iar echipamentele sunt uzate fizic si moral. Prin realizarea lucrarilor de modernizare vom obtine un nou ciclu de viata de cel putin 30 de ani pentru instalatii. Privim statiile de 110 kV ale amenajarii hidroenergetice din Ramnicu Valcea ca un sistem energetic unitar integrat. Dorim ca echipamentele montate sa fie identice, astfel incat acestea sa poata fi operate cu usurinta de specialisti, cu costuri de exploatare minime si mentenanta facila. Suntem foarte interesati de tot ceea ce inseamna uniformizare si optimizare si ne dorim aplicarea la scara larga a aceastei politici.  In cazul de fata uniformizarea permite, de asemenea interoperabilitate, interchimbabilitatea echipamentelor, precum si integrarea unitara in sistemul SCADA al amenajarii” – a declarat Bogdan Badea, Presedintele Directoratului Hidroelectrica.

Firma castigatoare a licitatiei se angajeaza prin contract sa efectueze modernizarea statiilor in termen de cel mult 12 luni si cu un grad de imobilizare de maxim opt zile/statie. Derularea procedurii de licitatie a adus Hidroelectrica o economie de cca. 580.000 lei fata de valoarea de 4.998.020 estimata initial.

Abonati-va la newsletter