18-04-2018

Hidroelectrica lupta cu poluarea de pe raul Bistrita

Hidroelectrica se confrunta in ultima perioada cu problema cantitatilor mari de deseuri aduse de apele mari in zona lacului de acumulare Izvorul Muntelui (Bicaz). Topirea zapezilor si ploile din aceasta primavara au antrenat deseurile aruncate de riverani si turisti pe malurile raului Bistrita si a afluentilor acestora.

Hidroelectrica face si in acest an eforturi uriase pentru ecologizarea lacului si pentru reducerea cantitatilor de deseuri plutitoare al caror impact este semnificativ atat pentru mediu, cat si pentru randamentul hidroagregatelor.

Actiunile Hidroelectrica presupun colectarea, transportul si eliminarea deseurilor plutitoare din zona fronturilor de retentie ale hidrocentralei Dimitrie Leonida (Stejaru). Numai in ultimele zile angajatii societatii au strans cca. 200 de saci, cu un volum de 240 de litri fiecare, cu gunoaie aduse de ape in perimetrul barajului.

Lucrarile sunt in desfasurare la acest moment, actiunea fiind departe de finalizare, si se realizeza atat cu resurse proprii - angajati si echipamente (barci, greifere, macarale), cat si cu sprijin extern, prin firme specializate. Hidroelectrica estimeaza pentru anul 2018 un efort financiar de 141.463,78 lei pentru ecologizarea Lacului Izvorul Muntelui.

Hidroelectrica lupta an de an la Bicaz cu consecintele poluarii - o face ca parte a preocuparilor societatii legate de mediu si pentru evitarea problemelor tehnice ce ar putea fi cauzate turbinelor de aspirarea deseurilor, insa responsabilitatea rezolvarii de esenta a problemei cade in sarcina autoritatilor care ar trebui sa actioneze mult mai hotarat, sa aplice legile si sa nu mai permita escaladarea degradarii mediului. Situatia poluarii din zona raului Bistrita este una de notorietate. Facem un apel catre autoritatile publice locale, catre Administratia Nationala „Apele Romane” si Garda Nationala de Mediu sa isi exercite prerogativele legale ferm si in mod constant, pentru a identifica autorii reali ai poluarii si pentru a interveni pentru limitarea gradului de degradare a mediului din zona”, a declarat Bogdan Badea, Presedintele Directoratului Hidroelectrica. Principiul care ar trebui implementat este acela ca ”poluatorul plateste”, ori in cazul societatii noastre, acest lucru nu se aplica. Majoritatea lacurilor de acumulare sunt invadate de deseuri, iar adevaratii poluatorii raman anonimi si scapa nepedepsiti, desi ar trebui sanctionati drastic. Militam de asemenea pentru educarea populatiei in ceea ce priveste respectarea mediului inconjurator.

In anul 2017, cantitatea de deseuri colectata a fost de doar o tona, deoarece regimul precipitatiilor a fost relativ scazut, insa in anul 2016 - prin forte proprii si prin actiuni de voluntariat desfasurate cu sprjinul ONG-urilor, s-au colectat 50,5 tone de deseuri de pe malul lacului Izvorul Muntelui.

In trecut, deseurile astfel recuperate nu au fost acceptate de catre colectorii autorizati ca fiind reciclabile, astfel ca Hidroelectrica a fost nevoita sa suporte costuri importante pentru depozitarea temporara si eliminarea acestora.

Abonati-va la newsletter