25-03-2025

Proiectul „Networking, schimb, partajare și transfer de cunoștințe, tehnologie, experiență și practici în domeniul producerii de energie electrică în hidrocentrale”, finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, în cadrul Mecanismului Financiar 2014-2021, Programul “Open Call for Bilateral Cooperation in the Green Transition” a fost implementat cu succes de Hidroelectrica - Promotor al proiectului și SINTEF Energy Research - Partener de proiect.

                                                                       

                                                              

 

Obiectivul principal al proiectului a fost atins prin transferul de cunoștințe și expertiză SINTEF și aplicarea soluțiilor digitale SINTEF într-o nouă zonă geografică și într-un nou context de piață, care include capacități și soluții pentru optimizarea programării hidroenergetice pentru a acoperi nevoile Hidroelectrica de testare a a soluțiilor digitale de ultimă generație în părți ale activității sale curente și schimbul de informații cu SINTEF despre piața de energiei electrică și domeniul de producere a energiei electrice în hidrocentrale. În același timp, prin implementarea acestui proiect s-a contribuit la consolidarea cooperării între actori principali din domeniul energetic din Europa, Norvegia și România, la crearea de noi canale de comunicare pentru subiectele legate de tranziția energetică, schimbul de informații valoroase, cunoștințe, expertiză și bune practici, pentru a găsi calea optimă de implementare a unor soluții energetice și eficiente pentru capacitățile de producție și consumatorii existenți și viitori.

Grantul EEA & Norway Grants aprobat pentru finanțarea proiectului, reprezentând 85% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile de 252.304 Euro oferă Hidroelectrica oportunitatea de a consolida colaborarea cu unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai sectorului hidroenergetic norvegian din lume, prin desfășurarea de activități bine definite, legate de nevoia comună de îmbunătățire și dezvoltare.

Parteneriatul încheiat în luna octombrie 2024, a adus împreună doi jucători importanți, pe de o parte Hidroelectrica, principalul producător de energie din România, cu o capacitate instalată de 6,4 GW în capacități regenerabile puse în funcțiune începând cu 1960 și echipe experimentate de specialiști pentru activități de operare și mentenanță și, pe cealaltă parte, SINTEF Energy Research din Norvegia, un institut de cercetare aplicată dedicat creării de soluții energetice inovatoare, cu experți de top în domenii precum proiectarea, optimizarea programării hidroenergetice, simularea și modelarea pieței de energie electrică, parte a Grupului SINTEF, una dintre cele mai mari organizații independente de cercetare din Europa.

Pe parcursul implementării proiectului, s-au derulat activități în care s-a pus accentul pe transmiterea cunoștințelor avansate ale SINTEF privind optimizarea programării funcționării centralelor hidroelectrice selectate, exemplificate cu cazuri și date hidroenergetice, care au condus la elaborarea unui Studiu de caz pentru unul dintre cele mai importante grupuri de active ale sale, Amenajarea Hidroenergetică Lotru, formată din 3 centrale hidrolectrice cu o putere totală instalată de 643 MW: Dorin Pavel - 510 MW, Mălaia – 18 MW și Brădișor – 115 MW. Au existat interacțiuni regulate între specialiștii celor două companii în cadrul cărora s-au analizat și schimbat informațiile necesare pentru stabilirea soluției optime de digitalizare pentru centralele electrice din studiul de caz selectat. În perioada realizării modelului de funcționare a centralelor hidroelectrice care fac parte din studiul de caz a existat o colaborare back-to-back între experții în modelare din cadrul SINTEF și experții în exploatare din Hidroelectrica. Conceptul proiectului și bugetul, precum și repartizarea sarcinilor și activităților au fost agreate la nivelul celor două companii. Folosind instrumentul dedicat al SINTEF (SHOP), a fost creat un model digital pentru a îmbunătăți programarea hidroenergetică existentă.

“În baza rezultatelor obținute, foarte promițătoare, obținându-se o creștere a veniturilor cu 11%, putem concluziona că utilizarea instrumentelor digitale pentru modelarea exploatării hidroenergetice a oferit echipei Hidroelectrica condusă de Manuela Horvath - Project Manager, formată din specialiști din Executiv și din Sucursala Râmnicu-Vâlcea, remarcându-se aportul deosebit al lui Ionuț-Bogdan Stoenescu - Sef Serviciu Dispecerat o experiență valoroasă și perspective în utilizarea software-ului SHOP și modelarea hidrocentralelor. Principalul avantaj al acestei soluții digitale este acela că creează un model digital complet al unor amenajări hidroenergetice complexe, luând în considerare toți parametrii, datele de intrare și constrângerile. Acest lucru permite specialiștilor să simuleze diverse scenarii pentru planificarea activelor și să aleagă cea mai potrivită soluție pentru modelul de afaceri”, a declarat dl Ianăș Rădoi, COO – Hidroelectrica și Coordonator de proiect.

Inițiativa reprezintă un parteneriat de calitate cu beneficii reale pentru ambele părți în ceea ce privește descoperirea de noi oportunități de a dezvolta proiecte viitoare împreună. Rezultatele acestui proiect vor contribui, pe de o parte, la îmbunătățirea soluțiilor și modelelor de afaceri existente sau la crearea unora noi și, pe de altă parte, la creșterea nivelului de expertiză în implementarea noilor soluții de ultimă generație pentru programarea energiei electrice și gestionarea eficientă a mixului de capacități de producere. Având în vedere rezultatele și beneficiile de mai sus, partenerii de proiect își propun investigarea pe viitor a utilizării soluțiilor SINTEF pentru optimizarea și simularea programelor pentru activele Hidroelectrica.

Mai multe informații despre proiectul Hidroelectrica și SINTEF „Networking, schimb, partajare și transfer de cunoștințe, tehnologie, experiență și practici în domeniul producerii de energie electrică în hidrocentrale”, cel de-al doilea proiect Hidroelectrica finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar 2014-2021 sunt postate pe www.hidroelectrica.ro în secțiunea Informații de interes public/Granturi.

Abonati-va la newsletter