16-09-2020

Vizita de lucru a Ministrului Economiei la Stejaru

Astazi, 16 septembrie, Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, dl Virgil Popescu, aflat in judetul Neamt, a vizitat centrala hidroelectrica Dimitrie Leonida (Stejaru) si s-a intalnit, in cadrul unui eveniment aniversar, cu  hidroenergeticienii care au participat la constructia si punerea in functiune a primelor hidroagregate de la Izvorul Muntelui, acum 60 de ani.

Cu ocazia vizitei la centrala, dl Bogdan Badea - Presedintele Directoratului Hidroelectrica, i-a prezentat ministrului lucrarile efectuate sau in curs de executie la unitatea de productie a energiei electrice, respectiv agregatul 6, complet retehnologizat si pus in functiune in luna martie a.c., statia de transformare de 220 kV, retehnologizata si pusa in functiune in mai a.c. Domnul Ministru a putut aprecia stadiul lucrarilor la hidro-agregatul 5 aflat, de asemenea, in proces de retehnologizare.

Referindu-se la investitiile companiei, dl ministru Virgil Popescu a afirmat: ”Sunt alaturi de Hidroelectrica pe care o consider cea mai buna companie romaneasca, cea mai buna companie a statului roman, bijuteria coroanei, cum ii spun eu. Este o companie verde si imi doresc sa sa ramana verde, sa produca energie electrica verde, imi doresc sa-si extinda activitatea si din zona de producere a energiei electrice hidro sa treaca si in zona eoliana, in zona eoliana on shore si off-shore din Marea Neagra si on-shore, in zona solara, in zona de producere de hidrogen curat. Sunt atat de multe lucruri de facut si cred ca Hidroelectrica are capacitatea si poate sa faca toate acestea.”

Reamintim ca pentru retehnologizarea CHE Dimitrie Leonida – Stejaru s-a semnat in anul 2015 contractul de lucrari nr. 1008/2015 intre S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. si Asocierea Romelectro SA & Litostroj Power doo Slovenia. Contractul, de tip EPC (Engineering, procurement, construction and commissioning) include retehnologizarea tuturor instalatiilor si echipamentelor din perimetrul de exploatare Stejaru, respectiv: casa vanelor fluture si conductele fortate, centrala si statiile exterioare din nodul de sistem de 220kV/ 110kV. Costul total de realizare a lucrarilor la cheie este de cca. 75 milioane de euro.

Biroul de presa al Hidroelectrica