06-10-2023

Hidroelectrica sarbatoreste 40 de ani de la inaugurarea Centralei Hidroelectrice Tismana Subteran

Hidroelectrica, liderul in productia de energie electrica din surse regenerabile din Romania, sarbatoreste astazi un moment istoric - 40 de ani de la inaugurarea Centralei Hidroelectrice Tismana Subteran. Evenimentul aniversar a adunat reprezentanti ai autoritatilor locale si nationale, ai mediului de afaceri si ai societatii civile, intr-o atmosfera de sarbatoare si recunostinta. Directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, a subliniat importanta acestei aniversari, evidentiind in acelasi timp angajamentul continuu al companiei pentru dezvoltare si modernizare.

"Suntem mandri ca aceasta borna temporala coincide cu finalizarea unei investitii majore in modernizare si reabilitare, un proiect de suflet al companiei noastre, o investitie in valoare de 20,8 milioane de lei, pusa in opera ca parte a strategiei de reintinerire a portofoliului hidro de care dispunem," a declarat Bogdan Badea.

Hidroelectrica ramane ferm angajata in consolidarea obiectivelor sale prin modernizare si inovare. "Ne-am propus sa aducem tehnologie de ultima generatie in functiunea acestei centrale si a tuturor celorlalte obiective, ca parte al unui plan complex care presupune retehnologizare si redobandirea unui nou ciclu de viata pentru acestea." – a subliniat Bogdan Badea.

In cadrul evenimentului, directorul general al Hidroelectrica a acordat diplome de onoare colegilor care au fost parte din echipa de exploatare a centralei inca de la prima zi de functionare. "Avem bucuria ca astazi sa ii avem la acest eveniment pe colegii care, cu aceeasi sfintenie si dedicare cu care preotii slujesc bisericile si manastirile din regiune, exploateaza aceste agregate inca din prima zi de functionare," a declarat Bogdan Badea.

In incheiere, Bogdan Badea a a reiterat angajamentul Hidroelectrica pentru productia de energie sustenabila si utilizarea responsabila a resurselor naturale. "Hidrocentrala Tismana Subteran nu este doar o marturie a excelentei in inginerie, ci si un simbol al angajamentului oamenilor care fac parte din echipa Hidroelectrica si al companiei in general pentru productia de energie sustenabila si utilizarea responsabila a resurselor naturale," a adaugat el.

Date tehnice:

  • Centrala este alimentata cu apa din lacul de acumulare Motru, cu un volum util de 3,5 milioane de metri cubi, prin intermediul unei conducte fortate lungi de 8.580 de metri.
  • De asemenea, primeste apa din lacul Clocotis, cu un volum util de 1,8 milioane de metri cubi si o galerie de 11.450 de metri.
  • In ceea ce priveste echipamentele, centrala este echipata cu doua turbine Francis cu ax vertical, cuplate la doua generatoare, fiecare cu o putere instalata de 53 MW.
  • Cu o productie medie anuala de energie electrica de 262 GWh, apa turbinata este evacuata in lacul Tismana, in aval, printr-o galerie de evacuare cu o lungime de 4.405 de metri.

 

Biroul de presa al Hidroelectrica

Abonati-va la newsletter