SHEN Portile de Fier I si II

Sistemul Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier I

Sistemele hidroenergetice si de navigatie Portile de Fier I si Portile de Fier II sunt rodul colaborarii fructuoase dintre Romania si Serbia cu privire la amenajarea hidroenergetica a fluviului Dunarea in zona Portilor de Fier pentru producerea de energie electrica si asigurarea navigatiei in conditii imbunatatite.

Colaborarea dintre cele doua tari s-a materializat prin Acordurile dintre cele doua Guverne privind executia si mai apoi retehnologizarea agregatelor din cele doua Sisteme.

***

Sistemul Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier I se gaseste amplasat pe Dunare la km 943 si a fost proiectat si executat in colaborare cu partea sarba.

Constructia Sistemului Portile de Fier I a inceput la data de 7 septembrie 1964, odata cu inaugurarea oficiala a santierului. Obiectivul este simetric fata de axa Dunarii si este compus din doua centrale hidroelectrice cu cate sase hidroegregate cu turbine Kaplan de mare capacitate, doua ecluze cu dimensiuni de 310 m x 34 m (cate una pentru fiecare parte) si un baraj deversor cu 14 campuri deversoare (cate 7 pentru fiecare parte). Primul obiectiv pus in functiune pe partea romana a fost ecluza, la data de 14 august 1969. Agregatele din centrala au fost puse in functiune primul in data de 14 august 1970, iar ultimul in decembrie 1971. Inaugurarea oficiala a obiectivului s-a facut la data de 16 mai 1972. Prin dimensiunile si puterea lor instalata agregatele din centrale au fost cele mai mari de acest tip din lume. La fel, prin dimensiunile sasurilor si prin cadere, ecluzele de la Portile de Fier I se inscriu in lista celor mai mari constructii de acest gen din lume.

Atat la centrala cat si la ecluza s-au derulat in ultimii 15 ani programe de retehnologizare care au dus la cresterea puterii instalate de la 175 la 194,4 Mw pe fiecare agregat din centrala, cresterea performanttelor tehnice ale echipamentelor si instalatilor, precum si cresterea sigurantei in exploatare.

Centrala Hidroelectrica de la Portile de Fier I are dupa retehnologizare o productie de energie electrica anuala de proiect de 5.241.000 Mwh in anul mediu hidrologic, ceea ce reprezinta circa 10% din productia la nivel national. In plus centrala asigura aproape jumatate din serviciile tehnologice de sistem din Romania.


Sistemul Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier II

Sistemul Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier I se gaseste amplasat pe Dunare la km 853, in zona insulei romanesti Ostrovul Mare si a fost si el proiectat si executat in colaborare cu partea sarba.

Constructia Sistemul Portile de Fier II a inceput in anul 1977 odata cu semnarea Acordului intre Guvernele Romaniei si fostei Iugoslavii. Obiectivul are o configuratie nesimetrica, Dunarea fiind barata in doua fronturi (cel principal pw bratul principal al Dunarii si cel de+al doilea de pe bratul Gogosu). Obiectivul este compus dintr-o centrala de baza cu 16 agregate de tip bulb (cate 8 pentru fiecare parte puse in functiune in perioada 1984 – 1986), doua centrale suplimentare (functionale din 1994, cea romaneasca, respectiv din 2000, cea sarbeasca), trei ecluze (doua pe partea romana si una pe partea sarba) si doua baraje deversoare (cel romanesc pe bratul Gogosu, cel sarbesc in frontul principal de barare).

Partea romana a centralei de baza este la ultimul agregat din program de retehnologizare, puterea instalata crescand de la 216 Mw inainte de retehnologizare la 251,2 Mw dupa retehnologizare.

Centrala suplimentara romana, situata pe bratul secundar al Dunarii, are in dotare 2 hidroagregate de tip bulb,identice ca dispozitie interioara si solutii constructive cu cele din centrala de baza, are o putere instalata de 54 MW. Centrala Gogosu, ale carei hidroagregate vor fi retehnologizate va atinge dupa retehnologizare o putere instalata de 62,8 MW.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Principalii parametrii ai centralelor hidroelectrice Portile de Fier I si II sunt prezentati mai jos:

   SHEN

Putere instalata

(MW)

Tip turbina

An PIF

initial/dupa reteh.

Productie medie

(GWh/an)

   Portile de Fier I

   6x194,4

   Kaplan

   1970-1971

   2000-2007

   5.241

   Portile de Fier II

   8x31,4

   Bulb

   1985-1987

   2005-2014

   1.240

Abonati-va la newsletter