Centralele Hidroelectrice Mariselu si Remeti

Centrala Hidroelectrica Mariselu

Centrala Hidroelectrica Mariselu face parte din Amenajarea Hidroenergetica Somes-Mariselu, care care constitue prima treapta din cascada de hidrocentrale construite pe raul Somesul Mic si cuprinde in principal barajul si lacul de acumulare Fantanele si Centrala Hidroelectrica Mariselu.

Barajul Fantanele, amplasat pe raul Somesu Cald, este un baraj din materiale locale (anrocamente) cu o masca de beton pe paramentul amonte, avand inaltimea de 92 m si lungimea la coronament de 410 metri.

Lacul de acumulare Fantanele, realizat in urma bararii raului Somesul Cald, are un volum total de cca. 213 milioane mc, care permite regularizarea multianuala a unui debit mediu de cca.12 mc/s, producerea de energie electrica, oferind totodata si functia de protectie contra viiturilor.

Aductiunea principala Fantanele-Mariselu, cu o lungime totala de 8,7 km, dirijeaza apa spre Centrala Hidroelectrica Mariselu, o centrala subterana, care prin puterea instalata de 220 MW, prin producerea unei energii anuale de 390 GWh si prin serviciile de sistem oferite se situeaza printre cele mai importante centrale ale Sistemului Energetic National.

Centrala Hidroelectrica Mariselu s-a pus in functiune in anul 1977 si este o centrala subterana cu o putere instalata de 220 MW, echipata cu 3 hidroagregate verticale de 73.5 MW. Centrala uzineaza apa din lacul de acumulare Fantanele cu un volum de cca 213 milioane mc. Generatoarele sincrone si turbinele FRANCIS care le actioneaza sunt de fabricatie romaneasca (U.C.M Resita).

 


Centrala Hidroelectrica Remeti

Face parte din Amenajarea Hidroenergetica Dragan-Iad care are ca si componenta Barajul Dragan, amplasat la confluenta raului Dragan cu cea a raului Sebisel. Este un baraj din beton, in arc cu dubla curbura, avand inaltimea de 120 m. Lacul de acumulare Dragan are un volum de 112 milioane mc.

Centrala Hidroelectrica Remeti care este o centrala semiingropata si a fost pusa in functiune in anul 1985. Are o putere instalata de 100 MW si este echipata cu 2 hidroagregate  verticale cu putere unitara de 50 MW, (generatoare sincrone si turbine tip FRANCIS fabricate de U.C.M. Resita).

Abonati-va la newsletter