Gheorghe Serban – o viata in slujba energiei

In santierul scoala al hidroenergeticii romanesti, CHE Dimitrie Leonida – Stejaru, s-a format familia de specialisti care au construit si exploatat sistemul hidroenergetic romanesc. Dupa finalizarea lucrarilor, in octombrie 1962, unii au ales sa ramana aici, in centrala de pe Bistrita, multi au plecat sa dea viata altor cetati de lumina, pe santiere ca cele de la Arges, Portile de Fier si Lotru. Experienta, cunostintele profesionale si abnegatia s-au transmis din generatie in generatie, fiecare punand umarul si sufletul in formarea generatiilor urmatoare de electricieni, tehnicieni specialisti, ingineri.

Din 1960, anul in care a fost pus in functiune primul grup in centrala de la Stejaru, pana in prezent, generatii de energeticieni au colaborat si au muncit sustinut pentru ca centrala care astazi poarta numele lui Dimitrie Leonida sa fie un punct de referinta in sistemul energetic romanesc.

Din marea familie de energeticieni, Gheorghe Serban este unul din cei care si-a inceput cariera de electrician aici si care timp de peste 40 de ani, a ramas fidel optiunii de inceput.

Nascut pe 24 aprilie 1953 in municipiul Roman din judetul Neamt, a absolvit Liceul Industrial Energetic din Iasi la 27 august 1973, fiind repartizat ca electricician de exploatare la CHE Pangarati. La 3 luni de la angajare, demonstrand pricepere si indemanare, este transferat in cadrul Atelierului de reparatii electrice Stejaru, considerat ca principal punct de formare profesionala a viitorilor specialisti.

Datorita perseverentei si implicarii este selectat pentru specializare la Electroputere Craiova, fapt care ii deschide noi perspective in activitatea profesionala, devenind astfel unul dintre electricienii de baza in realizarea lucrarilor de reparatii speciale. In decursul carierei sale si-a demonstrat abilitatile o perioada de peste 26 de ani, intrerupti doar in 1974 de satisfacerea stagiului militar.


In decembrie 2001 este promovat ca electrician de exploatare la camera de comanda a CHE Dimitrie Leonida - Stejaru, iar din aprilie 2011 pana in iunie 2013 activand ca electrician sef de tura.

Isi incheie activitatea profesionala ca electrician servicii interne la 24 aprilie 2018.

Cu aplecare spre lucrul bine facut, cu deschidere spre colaborare si ajutor prompt, cu solutii de rezolvare a defectelor mici generatoare de probleme mari, Gheorghe Serban este unul dintre electricienii care s-a remarcat prin inventivitate si gasirea de solutii originale pentru rezolvarea multiplelor provocari ce apar curent in activitatea de reparatii si intretinere. Inventivitate nebrevetata, dar remarcata, apreciata si aplicata.

Un model de profesionalism, constanta si devotament este implicat cu pasiune intr-o profesie solicitanta, care cere pregatire constanta pe durata intregii cariere.

Abonati-va la newsletter