Amenajarea Hidroenergetica Raul Mare Retezat si CHE Ruieni

Amenajarea Hidroenergetica Raul Mare Retezat

Amenajarea Hidroenergetica Raul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor si hidrocentralele Retezat si Clopotiva, cu o putere instalata de 349 MW si o energie medie multianuala de 629,50 GWh.

AHE Raul Mare Retezat exploateaza potentialul hidroenergetic al unui bazin hidrografic de 300 kmp, intins pe versantii nordici ai Muntilor Retezat si care functioneaza ca un veritabil castel de ape.

Amenajarea Raului Mare influenteaza pozitiv folosintele din aval, in special alimentarile cu apa potabila. De asemenea, regularizeaza debitele naturale in acumularea Gura Apelor, contribuind la atenuarea viiturilor.

Amenajarea hidroenergetica Raul Mare Retezat cuprinde urmatoarele obiective hidroenergetice:

Acumularea superanuala Gura Apelor, realizata de barajul si lacul de acumulare Gura Apelor, este amplasata la confluenta raurilor Lapusnicul Mare, Lapusnicul Mic si Raul Ses, la 45 km de orasul Hateg, in locul numit Gura Apelor. Acumularea apei se realizeaza in doua moduri: direct, prin cei trei afluenti principali si indirect, prin intermediul unei galerii subterane (aductiunea secundara) ce dirijeaza apa din captarile secundare spre lac.

Barajul Gura Apelor este un baraj din anrocamente cu nucleu central de argila, cu inaltimea de 168 m. Barajul are o lungime la coronament de 450 m si o latime la baza de 556 m. La nivelul normal de retentie, lacul de acumulare Gura Apelor are o suprafata de 390 ha si un volum total de 210 milioane mc, asigurat prin captarea debitelor Raului Mare si a debitelor cursurilor de apa captate prin intermediul aductiunii secundare si aductiunii principale Retezat. Executia barajului Gura Apelor a inceput in 1976 iar cota finala a umpluturilor (1078,50 mdM) a fost atinsa in anul 1998.

Nivelul minim de exploatare este fixat prin proiect la cota 974,50 mdM, cota sub care volumul mort este de circa 10 milioane. Intre nivelul minim si NNR, volumul util al lacului este de 200 milioane mc, volum care reprezinta 47% din stocul mediu anual al debitelor captate. Acest coeficient arata ca acumularea Gura Apelor este o acumulare supraanuala incompleta.

La nivelul normal de retentie, suprafata lacului, conform datelor din proiect, este de 390 ha iar la nivelul minim de exploatare suprafata lacului este de 60 ha. Centrul de greutate al lacului se gaseste la cota 1040 mdM iar suprafata acestuia la aceasta cota este de 260 ha.

Barajul este echipat cu doua goliri de fund, una situata la cota 951 mdM si o a doua de semifund cu axa la cota 1025 mdM. Evacuarea apelor mari se face printr-un deversor cu creasta deversanta la NNR.


Aductiunea principala Retezat, in lungime de 18,432 km, a fost executata intre anii 1975 - 1986. Galeria aductiunii este amplasata pe versantul stang al vaii Raului Mare si asigura transportul apei intre acumulare si nodul de presiune al centralei Retezat. Captarile secundare pe aductiunea principala sunt: Netis, Bodu si Valea Mare.

Nodul de presiune se compune din putul castelului de echilibru cu inaltimea de 137 m, camera inferioara si camera superioara, casa vanelor fluture si galeria fortata in lungime de 857,50 m si diametru interior de 3,60 m.

Captari secundare pe aductiunea secundara si pe aductiunea principala (3 captari)

Camera de expansiune cu lungimea de 25 m si sectiune in maner de cos

Statii de distributie de 110 kV si 220 kV

Aductiunea secundara cu lungimea de 30 km

Centrala hidroelectrica Retezat, constructie subterana de mare cadere (582,50 m) realizata intre anii 1977-1986, este a doua centrala de varf de pe raurile interioare din tara. Aceasta este echipata cu doua turbine de tip Francis, cu o putere instalata de 335 MW si o energie medie multianuala de 605 GWh.

Apa turbinata in centrala patrunde in canalul de fuga, prin care ajunge in aval la cascada de 10 hidrocentrale de putere medie ce continua valorificarea potentialului hidroenergetic al Raului Mare pana la confluenta sa cu raul Strei.

Centrala hidroelectrica Clopotiva este o centrala pe derivatie realizata in aval de CHE Retezat, cu rol de centrala de restitutie, echipata cu doua turbine de tip Kaplan cu o putere instalata de 14 MW.

 

Centrala Hidroelectrica Ruieni

Centrala Hidroelectrica Ruieni este de tip subterana de mare cadere. Accesul in centrala se face de pe platforma situata pe malul stang al paraului Turnu (la cca 2 km de centrul satului Turnu  Ruieni, platforma situata la cota 357,00mdM pana la cota 274mdM, nivelul salii masinilor,) printr-o galerie de acces principal de 900 m lungime. Apa uzinata in CHE Ruieni parcurge o galerie subterana si este apoi acumulata in lacul tampon  de la Zerveati, polder finalizat in 1998.

- an PIF: 1993 HA1

              1995 HA2

- este echipata cu 2 turbine de tip Francis verticale

- putere instalata: 153 MW

- debit instalat: 55,4 mc/s

- energie medie: 264 GWh/an

 Volum util: 89.3 mil mc.

 

Abonati-va la newsletter