Educatie si cultura

DIMITRIE LEONIDA (1883 – 1965)

Dimitrie Leonida s-a nascut la 23 mai 1883, in orasul Falticeni ca fiu al ofiterului de cavalerie Atanase Leonida, participant la razboiul de Independenta din 1877 si al Matildei Leonida, nascuta Gill, fiica  unui inginer constructor francez.  Parintii s-au straduit sa dea o educatie aleasa celor 8 copii desi resursele materiale erau reduse. Astfel Alexandrina, Natalie si Maria au devenit profesoare, Dimitrie inginer, Elize inginer chimist (fiind prima femeie care obtine titlul de inginer din lume), Adela medic oftalmolog, Gheorghe sculptor, iar Paul ofiter.

Citeste mai departe…

 

CRISTEA MATEESCU (1894 – 1979)

Creatorul scolii romanesti de hidraulica s-a nascut in 1894, la Caracal. Dupa ce a urmat scoala primara in orasul natal, Cristea Mateescu a continuat studiile la Liceul Carol I din Craiova si la Liceul din Buzau, pe care l-a absolvit in 1913. In acelasi an este admis primul la Scoala Nationala de Poduri si Sosele din Bucuresti unde termina cursurile, in 1918, dupa un an de intrerupere din cauza razboiului, cu cea mai mare medie obtinuta vreodata la aceasta scoala.

Citeste mai departe…

 

DORIN PAVEL (1900 – 1979). Parintele hidroenergeticii romanesti

„Valoarea unui om se pretuieste in ce lasa dupa dansul, ca un adaos la viata neamului sau.”

Nicolae Iorga

„Prof. dr. doc. ing.  Dorin Pavel traieste astazi in sufletele miilor de studenti carora le-a insuflat suflet din sufletul sau si  le-a transmis din stiinta sa.  De asemenea, exista in fiecare hidrocentrala din Romania, in fiecare lucrare de captare si imblanzirea  furiei  apelor, o scanteie din sufletul  marelui inginer, un  dram din aurul sau cenusiu”.

Citeste mai departe…


RADU PRISCU (1921 – 1987)

Ionel Radu Priscu, renumit profesor si inginer constructor de baraje, s-a nascut la 22 ianuarie 1921 in Scheii Brasovului.

Dupa terminarea claselor primare, urmeaza cursurile renumitului Liceu “Andrei Saguna” din Brasov, fiind coleg cu cel care avea sa devina un celebru dirijor, Mihai Brediceanu. Este perioada in care incepe sa se faca simtita personalitatea complexa a viitorului inginer, tanarul Radu Priscu avand rezultate deosebite la materiile scolare, dar fiind preocupat si de activitatile extrascolare (planorism, cor).

Citeste mai departe…

 

ALEXANDRU DIACON (1924 – 2004)

Alexandru Diacon s-a nascut in ziua de 3 martie 1924 la Cernauti, in Bucovina de Nord. Aici a urmat cursurile Liceului "Aron Pumnul" iar mai apoi, in perioada refugiului (1940 – 1941), pe cele ale Liceului Militar "D. A. Sturdza" din Craiova. In 1947 a absolvit Sectia de Constructii a Politehnicii din Bucuresti, specializarea Constructii Hidrotehnice cu calificativul “Magna cum Laudae”, fiind sef de promotie.

Citeste mai departe…

 

CONSTANTIN POPOVICI (1938 - 1995)

Sculptorul Constantin Popovici s-a nascut la Iasi, intr-o familie de artisti plastici. Tatal sau, Ion Grigore Popovici, de la care a mostenit pasiunea pentru sculptura, i-a avut profesori pe Paciurea si Jalea, iar mama sa, pictorita Nadia Popovici, care i-a cultivat pasiunea pentru desen si pictura, a fost eleva la clasa Ceciliei Cutescu-Stork.

Citeste mai departe…

Abonati-va la newsletter