„Networking, schimb, partajare și transfer de cunoștințe, tehnologie, experiență și practici în domeniul producerii de energie electrică în hidrocentrale” - Proiect Hidroelectrica și SINTEF finanțat cu sprijinul Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021

Working together for a green, competitive and inclusive Europe

 

                                                                

                                               

 

Proiectul de cooperare bilaterală între Hidroelectrica și SINTEF: „Networking, schimb, partajare și transfer de cunoștințe, tehnologie, experiență și practici în domeniul producerii de energie electrică în hidrocentrale” finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar disponibil pentru 2014-2021

Despre apel

În luna martie a.c. au fost publicate primele informații privind deschiderea apelului “Open Call for Bilateral Cooperation in the Green Transition”, în cadrul instrumentului de finanțare EEA & Norway Grants 2014 – 2021, cu o alocare bugetară totală de cca. 5 milioane de Euro, workshop-ul de prezentare având loc în 23 aprilie 2024.

Domeniile relevante de cooperare avute în vedere:

▪ Energia regenerabilă și alte forme de soluții de energie curată;

▪ Eficiența resurselor și economia circulară;

▪ Economia albastră durabilă;

▪ Stocarea energiei, inclusiv baterii

▪ Transport cu emisii zero, inclusiv transportul maritim ecologic

▪ Soluții urbane inteligente/sustenabile

▪ Captarea și stocarea carbonului

Activitățile finanțate în cadrul acestui apel sunt:

▪ crearea de rețele, schimbul, partajarea și transferul de cunoștințe, tehnologie, experiență și practică

▪ Dezvoltarea de tehnologii, produse sau servicii ecologice

▪ Studii de fezabilitate

▪ Formare, consolidarea capabilitățilot și creșterea gradului de conștientizare

Granturile SEE și Norvegiene sunt finanțate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia și au două obiective –de a reduce disparitățile sociale și economice (contribuie la o Europă egală, atât din punct de vedere social, cât și economic) – și de a consolida relațiile bilaterale dintre Islanda, Liechtenstein și Norvegia și cele 15 state beneficiare din Europa. Acest lucru consolidează piața internă, conducând la o Europă mai prosperă.

Conform condițiilor menționate în documentele apelului, Hidroelectrica și SINTEF au fost considerate eligibile să acceseze acest instrument de finanțare, care reprezintă o oportunitate pentru amblele companii, pe de o parte pentru Hidroelectrica, de a obține suport de specialitate din partea unei companii cu experiență la nivel european, pentru dezvoltarea cunoștintelor și abilităților specialiștilor proprii în implementarea la nivelul companiei a soluțiilor moderne de optimizarea a programării funcționării centralelor hidroelectrice care vor conduce la eficientizarea producției și ulterior a comercializării energiei electrice produse din surse regenerabile în capacitățile aflate în portofoliu și pe de altă parte SINTEF, de a cunoaște mai bine domeniul hidro și piața de energie din România și de a își dezvolta soluțiile și platformele de programare a producției.

Informații relevante:

Islanda, Liechtenstein și Norvegia au o politică de toleranță zero față de corupție și gestionarea defectuoasă a Granturilor SEE și Norvegiene. Plângerile și alertele privind suspiciunile de nereguli pot fi transmise direct oricărei agenții implicate în punerea în aplicare a schemelor de granturi, inclusiv Oficiului mecanismului financiar (FMO). Granturile SEE și Norvegiene urmează o politică de bună guvernanță, iar punerea lor în aplicare se bazează pe principiile deschiderii, transparenței și responsabilității.

Hidroelectrica a implementat Planul de Integritate, care conține printre acțiuni, semnarea unei declarații de aderare la strategia națională, codul de etică al companiei, procese specifice, traininguri etc. conform Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020, HG 583/2016.

 Documente și website-uri relevante:

 Despre Proiect

Considerând că aplicarea la acest apel este o oportunitate de a contribui mai bine la tranziția energetică în Europa prin consolidarea colaborării cu unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai sectorului hidroenergetic norvegian și la nivel global, prin desfășurarea de activități bine definite legate de nevoile noastre comune de îmbunătățire și dezvoltare, beneficiind de finanțare în cadrul Programului de Granturi SEE & Norvegia, echipa de specialiști în accesarea de finanțări Hidroelectrica a elaborat și depus cererea de finanțare pe platforma dedicata a Innovation Norway în termenul solicitat, în data de 31.05.2024 pentru Proiectul de cooperare bilaterală între Hidroelectrica și SINTEF: „Networking, schimb, partajare și transfer de cunoștințe, tehnologie, experiență și practici în domeniul producerii de energie electrică în hidrocentrale”.

Cererea de finanțare a fost aprobată de Innovation Norway în data de 05.07.2024, pentru o valoare totală a proiectului de 252.304 Euro (fără TVA) și un grant de de 214.459 Euro, ce reprezintă 85% din totalul cheltuielilor eligibile bugetate.

Data eligibilității costurilor este cuprinsă între 05.07.2024, data Scrisorii de ofertă de finanțare și 28.02.2024, data maximă admisă pentru finalizarea activităților din cadrul proiectului.

Conceptul proiectului și bugetul, precum și repartizarea sarcinilor și activităților au fost agreate la nivelul celor două companii, în cadrul cererii de finanțare și a Acordului de Parteneriat.

In urma semnării Acordului de Parteneriat Hidroelectrica - SINTEF în data de 21 octombrie 2024 și a aprobării sale de către Operatorul de Fond Innovation Norway, ca urmare a evaluării realizate de EEA & Norway Grants în 23.10.2024 și a Contractului de Proiect (Grant Offer Leter) nr. 2024/392262 prin care s-a aprobat accesarea finanțării nerambursabile în valoare de 214.459 Euro, în cadrul Mecanismului Financiar 2014-2021: “Open Call for Bilateral Cooperation in the Green Transition”, s-a demarat, la nivelul celor două companii partenere Hidroelectrica și SINTEF, implementarea Proiectului „Networking, schimb, partajare și transfer de cunoștințe, tehnologie, experiență și practici în domeniul producerii de energie electrică în hidrocentrale”.

Hidroelectrica, cea mai importantă companie românească de producere a energiei electrice, cu o lungă istorie în operarea hidrocentralelor, cu o capacitate instalată de 6,4 GW în capacități regenerabile urmărind dezvoltarea în continuare a unui sistem energetic durabil, va derula acest proiect împreună cu compania norvegiană SINTEF Energy Research din Norvegia, un institut de cercetare aplicată dedicat creării de soluții energetice inovatoare, cu experți de top în domenii precum proiectarea, simularea și modelarea pieței de energie electrică, recunoscută ca lider mondial în soluții de optimizare a programării funcționării centralelor hidroelectrice, parte a Grupului SINTEF, una dintre cele mai mari organizații independente de cercetare din Europa.

Comunicate de presa

04.11.2024 - Demararea un proiect comun Hidroelectrica-SINTEF în domeniul producerii de energie electrică în hidrocentrale https://www.hidroelectrica.ro/press-release/62246266-519e-36eb-d469-0ff5ec7d0e99

Activități derulate în proiect și rezultate

Proiectul de cooperare bilaterală finanțat de EEA&Norway Grants  „Networking, schimb, partajare și transfer de cunoștințe, tehnologie, experiență și practici în domeniul producerii de energie electrică în hidrocentrale”, dezvoltat de Hidroelectrica în calitate de Promotor proiect, împreună cu compania norvegiană SINTEF, în calitate de Partner proiect conține două workshop-uri, în cadrul cărora s-a pus accentul pe transmiterea cunoștințelor avansate ale SINTEF de optimizare a programării funcționării centralelor hidroelectrice selectate exemplificate cu cazuri și date hidroenergetice și un Studiu de caz care este elaborat împreună cu specialiștii Hidroelectrica pe un caz selectat, Amenajarea Hidroenergetică a râului Lotru, formată din 3 centrale hidrolectrice: Lotru-Ciunget, Mălaia și Brădișor, discutarea și schimbul de informații necesare pentru stabilirea recomandării de digitalizare pentru centralele electrice din studiul de caz selectat. În perioada elaborării studiului de caz există o colaborare back-to-back între experții în modelare din cadrul SINTEF și experții în exploatare a cazului Hidroelectrica.

Această inițiativă reprezintă un parteneriat de calitate cu beneficii reale pentru ambele părți în ceea ce privește crearea de noi canale de comunicare în vederea identificării de noi oportunități de a dezvolta proiecte viitoare împreună. Rezultatele acestui proiect reprezintă un prim pas în descoperirea de noi oportunități de cooperare între cei doi parteneri în domeniul optimizării funcționării centralelor hidroelectrice și cunoașterea în detaliu a modului de funcționare a piețelor de energie electrică din cele două țări. Ambii parteneri vor fi la curent, după acest proiect, care sunt preocupările, nevoile reale și posibilitățile existente la nivelul fiecărei companii. În același timp, rezultatele acetui proiect vor contribui, pe de o parte, la îmbunătățirea soluțiilor și modelelor de afaceri existente sau la crearea unora noi și, pe de altă parte, la creșterea nivelului de cunoștințe/expertiză în implementarea noilor soluții de ultimă generație pentru programarea energiei electrice și gestionarea eficientă a mixului de capacități de producere.

Mai multe detalii privind derularea proiectului comun  Hidroelectrica - SINTEF „Networking, schimb, partajare și transfer de cunoștințe, tehnologie, experiență și practici în domeniul producerii de energie electrică în hidrocentrale”, finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar disponibil pentru 2014-2021, vor fi postate pe măsura derulării proiectului pe pagina web www.hidroelectrica.ro.

Video proiect:

Testimonial:

Catalog:

 

Persoană de contact pentru Proiect

Manuela Horvath

Project Manager

Hidroelectrica S.A.

Adresa: Bd. Ion Mihalache nr. 15-17, etajele 10-15, Sector 1, București, România

telefon: +4 021 3032575
e-mail: manuela.horvath@hidroelectrica.ro


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             

Abonati-va la newsletter