Muzeul Energetic Sadu I

Despre muzeu

Centrala hidroelectrica de mica putere Sadu I, situata pe valea râului Sadu la 18 km de  orasul Sibiu, este cea mai veche  centrala aflata  in operare din România.   Ea a fost pusa in  functiune in data de 16 decembrie 1896 pe terenul  pus la dispozitie de  primaria din Sadu pe  baza  documentatiilor intocmite de proiectantul Oskar von Miller.

Centrala era echipata initial cu 3 turbine si doua masini cu aburi. Acestea erau cuplate direct la generatoarele monofazate si produceau 200 KW la 42 Hz si 4500 V. Turbinele Girard s-au dovedit insa a fi prea mici, astfel ca in anii 1902 si 1905 au fost inlocuite succesiv cu turbine Francis de 350 CP si generatoare monofazate produse de firma GANZ & CO din Budapesta. In anii 1925 si 1926 generatoarele grupurilor 1 si 2 au fost rebobinate pentru curent alternativ trifazat. Cele trei grupuri hidroenergetice mentionate mai sus exista si in prezent, fiind inca in exploatare.

Curentul electric produs la Sadu I a asigurat electrificarea primei localitati din tara, comuna Sadu. Ulterior s-a introdus energia electrica si in localitatile Cisnadie si Sibiu.

Buna functionare a centralei a fost coordonata vreme de câteva decenii de svabul banatean, inginerul Sigmund Dachler.

Muzeul energetic Sadu I, primul muzeu de acest profil din tara, a fost inaugurat in anul 1996 cu prilejul aniversarii centenarului de la punerea in functiune a centralei electrice.


 

Cu toate echipamentele aflate in stare de functionare, centrala insasi reprezinta exponatul cel mai de pret al acestui muzeu. La etajul superior, deasupra salii masinilor, in fostele camere destinate personalului de exploatare, au fost amenajate 3 sali in care sunt expuse echipamente, scule, materiale si documente care ilustreaza etape din dezvoltarea energeticii din sudul Ardealului.

SALA CRONOS prezinta istoricul aparitiei electricitatii pe meleagurile sibiene. Exponatele ilustreaza principalele momente din evolutia centralei de la inceputuri si pana la Al Doilea Razboi Mondial. Pentru a ilustra ideea de cronologie, intr-unul dintre colturile salii au fost grupate ceasuri electrice de diferite vechimi, marimi si tipuri, care au functionat chiar in incinta centralei Sadu I.

SALA VULCAN prezinta modul de organizare a Uzinei electrice din Sibiu in perioada interbelica: cabinetul directorului, biroul de proiectare, atelierul de reparatii si atelierul de metrologie.

SALA HERMES prezinta etape din realizarea amenajarii hidroenergetice Sadu V, structura unui sistem energetic, instalatii si aparate consumatoare de energie electrica.

Muzeul, unul dintre putinele de acest gen din Europa, ofera bucuria si farmecul unei intoarceri in timp cu mai bine de 100 de ani, accentuând durabilitatea in timp a lucrului bine facut.

Adresa: Muzeul Sadu I, loc. Sadu, judetul Sibiu, tel. +40 269 568557

Abonati-va la newsletter