Centrala Hidroelectrica “Dimitrie Leonida”

Centrala hidroelectrica “Dimitrie Leonida”, pusa in functiune in anul 1960, este cel mai important obiectiv aflat in administrarea sucursalei Bistrita.

In centrala de tip semiaerian sunt amplasate cele 6 turbine Francis verticale: 4 avand putere de 27,5 MW si 2 cu o putere de 50 MW.

Centrala hidroelectrica „Dimitrie Leonida” este amplasata la piciorul muntelui Botosanu, la o distanta de aproximativ 15 km de baraj, urmand vechiul curs al Bistritei.

Intr-o prima etapa au fost montate 4 grupuri de 27,5 MW care au intrat in functiune pe rand in perioada 1 octombrie 1960–2 februarie 1961. Ultimele doua grupuri de cate 50 MW au intrat in exploatare la 29 iunie 1962, respectiv la 5 octombrie in acelasi an.

Ca urmare a imbunatatirilor aduse si a testelor de calificare, centrala a fost selectata pentru furnizarea de servicii de sistem: reglaj secundar de frecventa-putere, asigurarea rezervei tertiare rapide de putere activa, asigurarea restaurarii Sistemului Energetic National in cazul unor avarii extinse sau caderii totale a sistemului.

Centrala a produs in cei peste 50 de ani de existenta peste 20 de miliarde de MWh.


Barajul Bicaz (Izvorul Muntelui) a fost, la momentul finalizarii, cel mai mare baraj din tara si al 4-lea din Europa intre constructiile de acelasi gen. Barajul Bicaz este un baraj de greutate din beton, cu o inaltime constructiva de 127 m si o lungime la coronament de 435 m, pentru care a fost necesara punerea in opera a 1.650.000 mc de beton si beton armat.

Amenajarea de la Bicaz–Stejaru a insemnat un efort gigantic pentru acea vreme. Amploarea fara precedent a lucrarilor ce trebuiau realizate a impus executarea a peste 3 milioane mc sapaturi, dintre care aproape jumatate in stanca si aproximativ 700 mii in subteran. S-au turnat peste 2,3 milioane mc de beton si beton armat si s-au montat 11.000 tone de echipament electromecanic.

Santierul, organizat dupa conceptele politice ale vremii, impunea rigurozitate extrema, eficacitate maxima, precizie milimetrica, in conditiile unei tehnologii departe de a fi considerata moderna pentru acea vreme.

Abonati-va la newsletter