07-10-2019

Conferinta InvesTenergy ”Energie cu responsabilitate”

In data de 7 octombrie, s-a desfasurat in Bucuresti conferinta ”Energie cu responsabilitate”, organizata de InvesTenergy si patronata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. Evenimentul a reunit reprezentanti ai Guvernului, autoritatilor si ai companiilor din energie, care au dezbatut teme de actualitate ale sectorului, subsumate tematicii de responsabilitate a actiunilor, planurilor si strategiilor. Hidroelectrica a fost reprezentata de dl Bogdan Badea, presedintele al directoratului societatii. Cu ocazia discursului sutinut in cadrul evenimentului, acesta a tinut sa puncteze pe scurt istoricul fuziunilor companiilor de energie, majoritatea esuate, in contextul intentiilor anuntate de reprezentantii Ministerui Energiei de a uni Hidroelectrica si Complexul Energetic Oltenia. Referindu-se la tipuri de actiuni alternative responsabile in sectorul energetic, dl Badea a indicat modelul Germaniei, care a tranferat catre operatorul de sistem anumite capacitati, impartind ulterior costurile la toti participantii la piata:

"Puteam sa urmam exemplul Germaniei: luam capacitatile, transferam catre operatorul de sistem, le folosim strict pentru momentele in care sistemul are nevoie si impartim costurile catre operatorii de piata. Era o masura pe care Germania a implementat-o cu succes, si-a luat capacitati pe carbune, pe care le-a transferat si le-a utilizat strict in scopul asigurarii securitatii energetice, nu in scop comercial".

De asemenea, dl Badea a subliniat necesitatea debirocratizarii si a predictibilitatii legislative, astfel incat sa fie incurajate investitiile din sector:

"Acum discutam de investitii majore in sistemul energetic. Din pacate am excelat in a birocratiza orice fel de actiune, orice fel de investitie, de orice demers pe care orice investitor din aceasta tara vrea sa-l faca. Sunt tot felul de comitete, comisii, care se ocupa de tot felul de lucruri si da, de la care trebuie sa obtii intr-adevar un aviz".

Abonati-va la newsletter