24-10-2019

Inaugurare oficiala hidrocentrala Bretea

In data de 24 octombrie a.c., a avut loc receptia finala a Centralei Hidroelectrice Bretea,  obiectiv complet nou, realizat in zona Hateg, pe raul Strei, sectorul Subcetate. La eveniment au participat reprezentanti ai Hidroelectrica, ai autoritatilor locale, precum si ai participantilor la proiect.

Cu aceasta ocazie, Bogdan Badea, presedintele directoratului a tinut sa sublinieze importanta realizarii planurilor de investitii in zona ale companiei:

Centrala de la Bretea este prima centrala noua pusa in functiune, in ultimii zece ani. Va pot spune ca nu va fi ultima centrala pusa in functiune de Hidroelectrica. Urmatorul proiect foarte mare va fi centrala de la Retezat - retehnologizarea – si nu in ultimul rand, receptionarea barajului de la Raul Mare Retezat, care este o chestiune nerezolvata de 30 de ani.”

CHE Bretea este un demers 100% romanesc: proiectantul general este ISPH Bucuresti, lucrarile la centrala hidroelectrica au fost realizate de Hidroconstructia SA Bucuresti prin Sucursala Raul Mare Hateg, montajul echipamentelor - furnizate UCM Resita, a fost asigurat de Energomontaj SA Bucuresti.

Investitia - in valoare de peste cca. 50 milioane euro, facuta din surse proprii ale companiei Hidroelectrica, aduce in sistemul energetic national un plus de aproximativ 24 GWh/an. Electricitatea este produsa de doua turbine Kaplan, avand o putere instalata de 6.282 MW fiecare.      

Obiectivul de investitii AHE Strei, din care face parte CHE Bretea, a fost gandit pentru valorificarea potentialului hidroenergetic al cursului inferior al raului Strei, prin realizarea de hidrocentrale cu o putere instalata totala de 84,25 MW si o productie de energie electrica de 164,52 Mwh. Amenajarea hidroenergetica a raului Strei consta in realizarea a trei baraje si sapte hidrocentrale care asigura regularizarea debitului raului Strei pe o lungime de 32,5 km.

Abonati-va la newsletter