In anul 2004 pozitia Hidroelectrica a fost evaluata de Agentia de evaluare financiara Moody’s Investor Service care a acordat calificativul “Ba3” pentru imprumuturile pe termen lung ale societatii, pozitie stabila, care la inceputul anului 2005 a fost imbunatatit la “Ba1”.

Evaluarea a tinut cont de performantele societatii, de modul de reglementare favorabil, de prezenta pe piata a Hidroelectrica, precum si de mentinerea societatii printre principalii producatori de electricitate din Romania.
Standard & Poor’s a acordat ratingul “BB minus” pentru creditele pe termen lung ale societatii cu perspectiva stabila.
Aceste ratinguri reflecta importanta societatii ca fiind producatorul de energie cel mai important pe piata libera cat si reglementata.

BIRD a acordat societatii Hidroelectrica un imprumut avantajos de 66 milioane de euro, platibil in 17 ani, cu o perioada de gratie de 5 ani, Romania devenind astfel primul beneficiar al unei finantari din cadrul Programului Bancii Mondiale ECSEE APL.
Proiectul de retehnologizare este destinat celei mai mari centrale hidroelectrice de pe raurile interioare din Romania — centrala Lotru Ciunget din judetul Valcea.

In mai 2004, Hidroelectrica a fost auditata in vederea certificarii sistemului de management de mediu, conform standardului ISO 14001 si ISO 9001.
Certificarea s-a realizat prin integrarea celor doua sisteme calitate si mediu. Etapa urmatoare este certificarea integrala si a sistemului de securitate a muncii.

In noiembrie 2004 piata libera de energie s-a deschis la 55% (pana la 1 noiembrie 2004 a fost 40%), Hidroelectrica incheind contracte cu 11 consumatori eligibili acreditati de ANRE conform HG nr. 590/2004.

In decembrie 2004, s-a incheiat cu Ministerul Economiei si Comertului un contract de concesiune pe o perioada de 49 de ani, in valoare de 33.857 miliarde lei, pentru bunurile existente in patrimoniul public si a terenurilor pe care acestea sunt amplasate. Suprafata terenurilor concesionate este de 38.192,89 ha. Prin acest contract, Hidroelectrica a dobandit dreptul de a exploata in mod direct pe riscul si raspunderea sa bunurile care fac obiectul contractului.