Cooperare internationala

Anul 2004 a reprezentat un an activ din punct de vedere al dezvoltarii si extinderii cooperarilor internationale, Hidroelectrica continuand si consolidand actiunile de cooperare cu o serie de companii, institutii, organizatii si asociatii internationale de profil, intensificandu-se eforturile de promovare a afacerilor cu parteneri straini si de atragere a capitalului strain pentru dezvoltarea, modernizarea si cresterea performantelor centralelor hidroelectrice romanesti.

Modalitatile de cooperare pot fi variate, insa Hidroelectrica isi respecta traditia si principiile si, in acest domeniu, orice relatii de afaceri cu partenerii externi desfasurandu-se sub auspiciul experientei si performantelor recunoscute la nivel international ale acestora, precum si al capacitatii de asigurare a surselor de finantare din partea acestora.

Conform Strategiei de dezvoltare pe termen lung,una dintre prioritatile Hidroelectrica consta in retehnologizarea si modernizarea centralelor hidroelectrice. Dintre cooperarile internationale demarate pana in prezent se evidentiaza cele cu urmatorii parteneri: VA TECH Hydro — Elvetia pentru centrala Portile de Fier I, VA TECH Hydro — Germania pentru centrala Portile de Fier II, consortiul condus de Voith Siemens Hydro Power Generation Gmbh & Co. Kg pentru centralele hidroelectrice Olt — Inferior. Trebuie mentionata si cooperarea cu compania elvetiana Landys+Gyr pentru Contractul „Sistem de masura a energiei electrice si a serviciilor de sistem”.

In primul semestru al anului 2004, au demarat colaborarile cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare BERD in vederea realizarii proiectului de retehnologizare a centralei hidroelectrice Stejaru-Bicaz si cu Banca Mondiala pentru proiectul „Retehnologizarea echipamentelor de la centrala hidroelectrica Lotru-Ciunget” — judetul Valcea si asistenta tehnica pentru dezvoltarea institutionala a societatii si implementarea proiectului, concretizata prin aprobarea contractului de credit in valoare de 66 milioane de Euro, imprumut contractat de Hidroelectrica., prin care Romania a devenit primul beneficiar al imprumutului din Programul Bancii Mondiale ECSEE APL.
Ca un suport acordat Programului SEEREM (Piata de Energie Regionala pentru Europa de Sud Est), Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) a pregatit cateva proiecte regionale in vederea sprijinirii tarilor Europei de Sud Est, printre care si Romania, sa implementeze angajamentele lor in sectorul energiei electrice, in conformitate cu Memorandumul semnat in data de 8 decembrie 2003, la Atena, referitor la Piata de Energie Regionala in Europa de Sud Est si pentru integrarea in Piata de Energie Interna a Comunitatii Europene. Romania este o participanta activa la lucrarile pregatitoare si toata procedura lansata pentru SEEREM.
Pentru a indeplini in mod eficient obiectivele sale, Hidroelectrica trebuie sa realizeze un program adecvat de investitii prin care, pe langa valorificarea energetica a potentialului hidro in centrale noi, sa mentina si sa imbunatateasca siguranta in functionare a centralelor existente, indeosebi a celor de importanta deosebita pentru Sistemul Energetic National, in conditiile indeplinirii cerintelor necesare prin integrarea in sistemul unic european UCTE — Uniunea pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice. O componenta esentiala a acestui program de investitii este proiectul privind retehnologizarea echipamentelor din centrala hidroelectrica Lotru-Ciunget. Acesta este un proiect prioritar pentru Hidroelectrica, prin care se vor asigura servicii fiabile Sistemului Energetic National pentru inca 20 de ani, reprezentand cca. 85% din serviciile de sistem furnizate de Hidroelectrica si mai mult de 60% din serviciile de sistem ale Sistemului Energetic National, cu mentinerea puterii instalate a centralei de 510 MW. Centrala Hidroelectrica Lotru este cea mai mare centrala de pe raurile interioare din Romania, avand o importanta vitala pentru sistemul energetic romanesc, care aduce circa 7% din veniturile Hidroelectrica si produce 1 miliard de KWh intr-un an mediu din punct de vedere al precipitatiilor.

Anul 2004 este anul continuarii colaborarii cu partenerul sarbo-muntenegrean pentru exploatarea si intretinerea Sistemelor Hidroenergetice si de Navigatie Portile de Fier I si II, in cadrul Comisiilor mixte romano- sarbo-muntenegrene, intrunite in doua sesiuni ordinare, desfasurate la Belgrad in luna mai si la Bucuresti in luna noiembrie.

O componenta importanta a activitatii de cooperare internationala este si reprezentarea Hidroelectrica in cadrul organismelor, organizatiilor si asociatiilor profesionale internationale de profil, anul 2004 fiind caracterizat printr-o intensificare a acestei activitati.
• In ceea ce priveste principala organizatie internationala activa in domeniul producerii energiei electrice din surse hidroenergetice, INTERNATIONAL HYDROPOWER ASSOCIATION (IHA), Hidroelectrica are un reprezentant in Consiliul Director, unde a depus o activitate deosebita.
• Hidroelectrica isi face remarcata prezenta in cadrul EURELECTRIC, fiind reprezentata in structura de expertiza dupa cum urmeaza: 1 membru in comitetul “Mediu si dezvoltare durabila”, 4 membri in grupurile de lucru: “Hidro”, “Comert”, “Management de mediu si economie” si ”Schimbari climatice”.
• Totodata, activitatea desfasurata de catre specialistii Hidroelectrica in cadrul organizatiilor internationale: INTERNATIONAL NETWORK on SMALL HYDROPOWER (IN-SHP), INTERNATIONAL COMMISSION ON LARGE DAMS (ICOLD), WORLD ENERGY COUNCIL (WEC) a contribuit la strangerea relatiilor de cooperare intre aceste organizatii profesionale si intre membrii acestor organizatii si Hidroelectrica.

In primul semestru al anului 2004, Hidroelectrica si-a facut remarcata prezenta in cadrul EURELECTRIC, prin organizarea, pentru prima data in Romania a primului seminar international cu tema: „Dezvoltarea surselor regenerabile si a schemelor suport — Seminar regional Europa de Sud-Est”, desfasurat la Bucuresti, intre 13-14 mai 2004. Tinand cont de interesul reiterat al Uniunii Europene privind atragerea tarilor candidate la aderare in promovarea surselor regenerabile de energie si considerand oportuna prezentarea intr-un seminar international a preocuparilor romanesti privitoare la valorificarea surselor regenerabile de energie, cresterea potentialului surselor regenerabile de energie din Romania, obiectivele strategice privind valorificarea surselor regenerabile de energie, in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, actiunile de promovare, precum si strategia Hidroelectrica, in calitatea sa de principal producator de energie electrica din tara noastra utilizand numai surse regenerabile de energie, de valorificare a potentialului energetic din sursele hidro in centrale hidroelectrice de mica putere, prin dezvoltarea unui numar semnificativ de amenajari hidroenergetice, inclusiv programul de privatizare a acestor capacitati, Hidroelectrica si-a aratat disponibilitatea si a organizat la Bucuresti un seminar international care sa dezbata tema surselor regenerabile de energie si a mecanismelor de suport financiar a acestora.
Am primit multe complimente si aprecieri pozitive privind calitatea acestui seminar, care s-a bucurat de participarea a peste 150 de delegati din treisprezece tari. Intr-un moment in care in sectorul energetic au loc schimbari fundamentale datorate procesului de liberalizare, am oferit audientei o imagine completa de ansamblu a politicilor in domeniul energiilor regenerabile si a schemelor suport in Sud-Estul Europei si in alte parti ale continentului. Prezentarile de nivel sustinute si contributia pozitiva la discutii au contribuit la succesul acestui eveniment si au oferit acces direct la informatiile relevante in domeniul energiilor regenerabile.

S-a remarcat pe tot parcursul anului 2004 implicarea activa a reprezentantilor Hidroelectrica in Grupele de Lucru Energie din cadrul Consiliilor Economice Interguvernamentale de Cooperare, care isi desfasoara activitatea sub tutela Ministerului Economiei si Comertului din Romania si a Ministerelor similare din tarile cu care s-au derulat actiuni de cooperare in domeniul energiei.

Hidroelectrica urmareste in permanenta dezvoltarea si extinderea cooperarilor internationale, prin continuarea si consolidarea actiunilor de cooperare cu o serie de companii, institutii, organizatii si asociatii internationale de profil si prin intensificarea eforturilor de promovare a afacerilor cu parteneri straini si de atragere a capitalului strain pentru dezvoltarea, modernizarea si cresterea performantelor centralelor hidroelectrice romanesti. Au fost prospectate intentiile si posibilitatile oferite de companii din diverse tari, cum ar fi: Germania, Elvetia, Austria, Franta, Italia, Cehia, Suedia.

In cursul anului 2004 Hidroelectrica a obtinut ratingul de societate de la cele doua companii de rating Moody’s: Ba3 stabil, imbunatatit la Ba1 stabil in ianuarie 2005 si Standard & Poor’s: BB- stabil.


Obiective 2005:
• Dezvoltarea relatiilor cu potentiali parteneri;
• Selectarea contractorului general si demararea proiectului de retehnologizare a centralei hidroelectrice Lotru-Ciunget;
• Selectarea consultantului privind incheierea unui acord de twinning cu o utilitate energetica cu un volum de productie hidroenergetica important si cu experienta in deservirea unei piete de electricitate in contextul liberalizarii UE, pentru: contractare — contracte bilaterale, managementul riscului utilizand contracte pe optiune/capacitate si piata cu activitate previzionata o zi in avans (day-ahead); finantare de proiect si plan de afaceri; management de proiect; dezvoltarea resurselor umane; studiu de fezabilitate pentru hidrocentrale cu acumulare prin pompaj;
• Demararea negocierilor privind asigurarea finantarii proiectului de retehnologizare a centralei hidroelectrice Stejaru-Bicaz;
• Intensificarea participarii specialistilor Hidroelectrica in cadrul organizatiilor profesionale la care suntem afiliati;
• Continuarea implicarii active a reprezentantilor Hidroelectrica in Grupele
de Lucru Energie din cadrul Consiliilor
de Cooperare Economice
Interguvernamentale.