De la preluarea mandatului, precum un ucenic vrajitor in cautarea pietrei filozofale, am incercat sa descoperim formula magica a mobilizarii echipei pentru eficientizarea societatii. In scurt timp am inteles ca aceasta nu este usor de gasit, caci ea se afla in fiecare dintre membrii ei.

Hidroelectrica a conceput in 2004 actiuni, strategii, planuri, programe, toate sub acelasi deziderat, al mobilizarii si schimbarii.

Pentru a raspunde acestor provocari, trebuie sa ne aplecam adanc asupra a ceea ce am construit in anul care a trecut si suntem in masura sa elaboram acest Raport anual 2004, dar sa ne si echipam adecvat, sa luam din energia echipei pentru a raspunde exigentelor din sectorul energetic care sunt in prezent si care se vor acutiza pe masura apropierii aderarii la UE.

Mai mult decat oricare producator, Hidroelectrica trebuie sa dovedeasca ca este capabila sa se dezvolte in potential, sa-si imbunatateasca calitatea (in energie si servicii de sistem), sa tina pasul cu trendul competitiei si al privatizarii, al obiectivelor strategice ale tarii privind energia regenerabila.

Ne propunem, pentru anul 2005, urmatoarele:
• finantarea investitiilor societatii prin atragerea capitalului privat in proiectele de dezvoltare si retehnologizare;
• cresterea performantelor managementului, in particular a
celui financiar;
• acoperirea pierderii inregistrate in anul 2003 prin: masuri
proprii legate de reducerea costurilor, masuri de crestere a
tarifului de vanzare a energiei produse prin recunoasterea
costurilor reale de producere a energiei hidro de catre ANRE si deschiderea pietei libere de energie intr-o proportie de 80%;

•continuarea privatizarii prin vanzarea de microhidrocentrale si crearea de surse suplimentare pentru finantarea investitiilor;
• continuarea privatizarii conform programului de guvernare, cu centralele mari si Hidroserv-uri.

Doresc succese celor care citesc acest raport si ne bazam pe sprijinul tuturor pentru cresterea rolului Societatii Hidroelectrica in sistemul energetic romanesc.

Traian Oprea
Director General