hidro

Hidroelectrica este lider in productia de energie electrica si principalul furnizor de servicii tehnologice necesare in Sistemul Energetic National, fiind o companie vitala pentru un sector strategic cu implicatii in siguranta nationala.

 

Societatea se afla in procedura de reorganizare judiciara si este condusa de catre Administratorul judiciar, EURO INSOL SPRL, prin practician coordonator av. dr. Remus Borza, si Administratorul special, dr. Bogdan Stanescu.

 

Hidroelectrica a incheiat exercitiul financiar 2014 cu cea mai mare cifra de afaceri din istoria companiei, de 3,4 miliarde lei, cu cel mai mare profit inregistrat vreodata, de 1,2 miliarde lei si cu cel mai mic pret de productie din ultimii 5 ani.

 

Desi productia din 2010 a fost mai mare decat productia din 2014, de 19,8 TWh, in 2010 s-a obtinut un profit de doar 292 milioane lei. In 2014 productia a fost de 18,4 TWh, adica mai mica cu aproape 1,4 TWh, dar profitul a fost de 4 ori mai mare. Rezultatele sunt datorate unui management proactiv, corporativ, loial, vizionar, creativ si responsabil.

 

Daca ne raportam la un alt indicator financiar - EBITDA , putem afirma fara sa exageram ca in 2014 Hidroelectrica a fost cea mai profitabila companie din Romania. Anul trecut, Hidroelectrica a inregistrat o valoare a EBITDA de 65% raportat la cifra de afaceri.

In scopul imbunatirii rapide a indicatorilor economico-financiari, societatea vinde energie in conditii de profitabilitate maxima, are un control foarte strict al costurilor de productie, avand, de asemenea, un plan de investitii pe urmatorii 5 ani de zile de 1,3 miliarde de euro.

 

Semestrul I al anului 2015 continua seria rezultatelor deosebite ale anului anterior. Astfel, in primele 6 luni ale anului 2015, Hidroelectrica a realizat un profit record de 726 milioane lei, cu aproximativ 42% mai mare decat profitul obtinut in primele 6 luni ale anului 2014 si o cifra de afaceri de 1.851 milioane lei, mai mare cu 297 milioane lei fata de perioada comparabila a anului 2014, cand cifra de afaceri a fost de 1.554 milioane lei. Cresterea cifrei de afaceri s-a datorat unei productii mai mari cu 1,1 TWh, productia totala de 9,6 TWh fiind obtinuta cu cele 212 hidrocentrale in exploatare si  5 statii de pompare cu rol energetic, avand o putere instalata de 6441,25 MW la 30.06.2015.

Hidroelectrica este singura societate in insolventa din Romania care si-a platit datoriile la valoarea nominala, ultima transa din cele 24 aferente masei credale fiind achitata in data de 20 iunie 2015. 

Tot in luna iunie 2015 Hidroelectrica consemneaza un moment istoric, cand sumele incasate din dobanzi depasesc sumele platite drept dobanzi. Astfel pentru prima data, raportul intre cele doua dobanzi este pozitiv, compania inregistrand in luna iunie 2015 un castig de aproape 200.000 lei, dupa ce in anul 2012 Hidroelectrica a avut o pierdere din dobanzi de peste 114 milioane lei.

 

Intr-o lume in care energia este principalul motor al dezvoltarii, Hidroelectrica raspunde provocarilor pe care le presupune interconectarea pietelor la nivel regional si european, prin permanenta orientare spre calitate si inovatie, prin optimizarea managementului companiei si prin pregatirile pentru listarea la bursa a unui pachet de 15% din actiunile companiei.

Interviul domnului Remus Borza

Interviu acordat de avocat doctor Remus Borza pentru suplimentul din luna iulie 2015 al revistei “Piata Financiara”, intitulat “Romania dupa 25 de ani"

Evolutie Indicatori financiari 2012-2014

Indicatori

 


Starea Sistemului Energetic National (SEN)

Repartizarea in timp real pe surse de producere a energiei electrice:

 

Sucursale Hidroelectrica

Hidroelectrica are in prezent 7 sucursale in toata tara.

Hidroelectrica SH Bistrita SH Cluj SH Curtea de Arges SH Hateg SH Portile de Fier SH Ramnicu Valcea SH Sebes Hidroelectrica Bucuresti